Читај ми!

Зеленски: Охладио сам се према НАТО-у, спремни да разговарамо о компромису, а не о ултиматуму

Председник Украјине Володимир Зеленски изјавио је да се, што се тиче НАТО-а, "охладио" пре много времена, пошто је схватио да Алијанса није спремна да прихвати Украјину, као ни да се сукоби са Русијом. Када је реч о Криму и самопроглашеним ДНР и ЛНР, рекао је да се може разговарати и наћи компромис о томе како ће те територије наставити да постоје.

Володимир Зеленски је, у интервјуу за Еј-Би-Си, говорио о условима које је Русија поставила за окончање рата у Украјини, а то су одустајање од чланства у НАТО-у, признање Крима као дела Русије и признање независности самопроглашене Доњецке народне републике и Луганске народне републике.

Зеленски је истакао да је спреман на дијалог, али не и на капитулацију, зато што се "овде не ради о нама, већ о народу који ме је изабрао".

"Што се тиче НАТО-а, охладио сам се према њима пре много времена, пошто смо схватили да НАТО није спреман да прихвати Украјину. Алијанса се боји контроверзних ствари и конфронтација с Русијом. Никада нисмо желели да будемо земља која моли на коленима и нећемо бити таква земља. Не желим да будем такав председник", поручио је Зеленски.

Украјински председник је говорио и о, како је рекао, привремено окупираним територијама и непризнатим псеудорепубликама које није признао нико осим Русије.

"Можемо да разговарамо и да нађемо компромис о томе како ће те територије наставити да постоје. Мени је важно како ће народ на тим територијама живети", истакао је Зеленски.

"Путин треба да почне да разговара"

Поновио је да Украјина није спремна на ултиматум и позвао руског председника на разговор.

"Неопходно је да председник Путин почне да разговара, да почне дијалог, уместо што живи у информационом мехуру без кисеоника. Не знамо колико су реалистичне информације које је он добио", рекао је Зеленски.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се