Читај ми!

Возачи камиона из Србије прешли украјинску границу

Четворица возача камиона из Србије, која су провела више од десет дана на украјинско-пољској граници, ушла су у Пољску и упутила су се ка Србији.

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж рекао је за РТС да су четворица возача камиона из Србије, који су готово две недеље били заточени на украјинско-пољској граници, јутрос прешла границу и да су ушла у Пољску. Додао је да су се упутили ка Србији.

"То је заиста велика ствар уз огромну помоћ државе. Ја сам такође био ту да координирам и на неки начин да комуницирамо с тим возачима и компанијама за које раде", казао је Чадеж.

Напоменуо је да се тренутно одмарају и да су кренули ка својим кућама и казао да се у Украјини налази још један возач камиона у околини Кијева и да се нада да ће ускоро и он бити пребачен кући.

Амбасадор Кошутић: Борба за прелазак границе трајала пет дана

Амбасадор Србије у Варшави Небојша Кошутић рекао је за РТС да је борба за прелазак границе трајала последњих пет дана.

"Иако су они тамо провели десет дана, нису нам се одмах јавили. Акутан је из почетка био проблем на румунској граници са Украјином, да би се појавио и овај са Пољском где су очигледно до тог момента камиони пролазили, али на једном од осам граничних прелаза између Украјине и Пољске дошло је до проблема", казао је амбасадор Кошутић.

Напоменуо је да су у Украјини пооштрени прописи и да је усвојен закон о ратној администрацији који је довео до тога да се надлежност за поступање царинских служби донекле промени.

"Испрва смо обавештавани да се очекују инструкције. Откад смо укључени у цео тај случај, ми смо се трудили да неким неформалним каналима дођемо до информација, будући да вам је познато да је амбасада у Варшави акредитована само у Пољској, не и у Украјини", навео је амбасадор.

Истакао је да је проблем са преласком границе био у папирологији која прати робу и која се односи на Руску Федерацију, пошто су у међувремену на снагу ступиле санкције према тој земљи.

Четворица возача провела су више од недељу дана на граничном прелазу Јагодин између Украјине и Пољске, а налазили су се у тешкој ситуацију пошто им је понестајало горива, хране и новца.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се