Читај ми!

САД забраниле увоз нафте и гаса из Русије, у среду наставак евакуације цивила хуманитарним коридорима

Русија је, након треће рунде преговора у Белорусији, отворила хуманитарне коридоре за евакуацију из Кијева, Черникова, Сумија, Харкова и Маријупоља. Украјина је почела евакуацију цивилa из Сумија и Ирпина. Кијев тражи директне преговоре Зеленског и Путина. За 10. март најављен је састанак руског и украјинског шефа дипломатије у Анталији.

У Бресту у Белорусији, готово три сата је трајала трећа рунда преговора о политичким и војним аспектима. Обе стране опрезне су у оцени, а ускоро се очекује нови састанак.

Русија је обуставила ватру и у девет часова (десет по локалном времену) отворила хуманитарне коридоре за евакуацију цивила из Кијева, Черникова, Сумија, Харкова и Маријупоља, саопштило је руско Министарство одбране, преноси Интерфакс.

Путин позива Европу да изврши притисак на Кијев и допринесе спасавању људи. Железничка станица у Кијеву препуна је људи који желе да напусте град.

Прва станица им је Лавов у коме више нема места за расељене људе, градоначелник позива хуманитарне организације да помогну. Из Ирпиња, близу Кијева, евакуисано је око 2.000 људи.

Маријупољ је потпуно опкољен, почело је чишћење неких делова града.

Кијев, међутим, тврди да руско гранатирање спречава евакуацију, позива стране лидере да присиле Русију да поштује примирје како би се спречила хуманитарна катастрофа.

Украјина процењује да је досадашња штета на инфраструктури десет милијарди долара. Зеленски одбија ултиматуме и тражи нове санкције против Москве.

Лидери Сједињених Америчких Држава, Немачке, Француске и Велике Британије одлучни су да подижу цену за, како кажу, неоправдану инвазију Русије.

Наставиће да пружају безбедносну, економску и хуманитарну помоћ Украјини. Као одговор на санкције, Москва је објавила листу такозваних непријатељских земаља којима грађани и компаније могу отплатити дуг у рубљама. Међу њима су Сједињене Државе, Канада, Британија, чланице Европске уније, а од држава региона Црна Гора, Северна Македонија и Албанија.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се