Читај ми!

РТС у Ростову: Из Донбаса у Русију избегло 150.000 људи

Према подацима руских власти, тренутно је у колективном смештају, само у Ростовској области, око 65.000 избеглица из Доњецка и Луганска. Екипа РТС-а разговарала је с онима који су у претходних 11 дана уточиште потражили на територији Русије.

У некадашњем дечјем одмаралишту Котлостроитељ уместо школараца, породице из Донбаса. Тренутно их је 70 а међу њима и Григорина Вичеславова. У претходних осам година било је, каже, више краткотрајних примирја, али сада је једино могла да се са децом крије у подруму или напусти град.

"Наше сеоце је раздвојено на два дела, на једној страни је Украјина на другој наша народна република. Изузетно је мала раздаљина, ми једни друге видимо, и они добро знају где се налазе војници, па какав је циљ да се пуца на цивиле? Ви, војници, ратујте међу собом, расправите ко је у праву а ко не, само док ту нису деца", каже Григорина Вичеславова, избеглица из Доњецка.

Град Таганрог, на самој обали Азовског мора, на стотинак километара од Маријупоља, односно педесетак километара од украјинске границе – уз Ростов, једна је од 94 локације на којима су смештене избеглице из Донбаса.

Према проценама руских власти, са почетком последњих сукоба око 150.000 људи избегло је из те области.

У једном од центара у самом граду на Дону је педесетак избеглица. Мајка двоје деце и бака с унуцима кажу да је сада горе него 2014. Када је проглашена хитна евакуација, у року од четири сата, биле су у аутобусу за Ростов док су мушкарци остали.

"Бринемо се, сваки дан зовемо, чујемо се, на видео-вези смо када је могуће. Последњи дани су били нарочито страшни. После осам година се десило поново исто, има погинулих и рањених. Наравно да се бринемо, главно да сви буду живи и здрави", рекла је мајка која је пребегла са децом.

"Два сина су ми мобилисана, не знам шта је с њима, немам везу с њима и не могу знати где се налазе. Снаха ме зове сваки дан, али не знамо шта је с њима", каже жена која брине за синове.

Они који су имали пријатеље и рођаке нашли су сами смештај. Остали су, према ономе што је екипа РТС-а могла да види, збринути у студентским домовима, одмаралиштима и колективним центрима широм региона Ростова.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво