Читај ми!

РТС на избегличкој рути: Гужве на граници са Словачком

Расте број избеглица из Украјине, скоро милион и по људи напустило земљу. Гужве на граници са Словачком, јавља репортер РТС-а.

Прилив избеглица Украјине у суседне земље се не смањује - до сада је око милион и по људи напустило своје домове. Уједињене нације због тога намеравају да повећају обим хуманитарних активности, како би се помогло избеглицама.

Словачка је једна од земаља у коју непрестано долазе, због чега је проглашено и ванредно стање.

Репортер РТС-а, који се налази на једном од најфреквентнијих прелаза између Словачке и Украјине, јавља да на сваких пола минута стижу избеглице у пратњи полиције и волонтера. 

Са друге стране тог прелаза налази се украјински град Ужгород који је железницoм одлично повезан са великим делом Украјине. 

Избеглице у Словачкој чека добро организована хуманитарна помоћ.  

"Веома дуг пут је иза нас. Возом, аутобусом, аутомобилом. Моји пријатељи, моји рођаци су и даље у Харкову", каже Надежда, која је избегла из Харкова.

"Ужасна је ситуација у Украјини. Имам много пријатеља у Харкову, Кијеву и другим местима који су ми причали о томе", прича Селена из Одесе.

Себастиан из Немачке дошао је на границу са неколико пријатеља и довезао храну и лекове. "Пошто нам је остало празних места у комбију, покушавамо да нађемо некога ко жели да оде у Немачку", рекао је Себастијан.

У овој избегличкој кризи Словачка жели да покаже да је отворена не само за Украјинце, прилично је ангажована и у тзв. операцији Ганга, односно пребацивању индијских држављана из Украјине, посебно студената.

Претходних дана са аеродрома у Кошицама, у родну Индију враћено је око 1.000 студената. 

четвртак, 02. мај 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво