Читај ми!

Кијев: Погођен ТВ торањ у Харкову, Украјина тражи да се Русија избаци из ММФ-а и Светске банке

Једанаести дан рата у Украјини. Агенција Унијан тврди да је рано јутрос поново бомбардован Харков. Поново пропао покушај евакуације цивила из Маријупоља. УН саопштавају да су најмање 364 цивила погинула од почетка руске војне акције. Нова рунда преговора руске и украјинске делегације најављена је за понедељак.

У Украјини је требало да наступи привремени прекид ватре како би се евакуисали цивили из Маријупоља и Волноваха. Међутим, евакуација цивила из Маријупоља је одложена, а разлог није утврђен јер су се са обе стране чуле оптужбе за кршење примирја.

Председник Русије Владимир Путин саопштио је да је задатак уништења војне инфраструктуре у Украјини скоро завршен и истакао да је одлука о покретању специјалне операције за заштиту Донбаса била тешка.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је нагласио да Русија не жели да подели Украјину на делове, већ само да обезбеди сопствену националну безбедност. 

Украјински председник Володимир Зеленски позвао је САД на већу војну подршку и оштрије санкције Русији, укључујући и енергетику. Са друге стране, амерички председник Џозеф Бајден обратио се руском народу и поручио да они нису непријатељи САД.

Шеф украјинске делегације Давид Арахамија саопштио је да ће трећа рунда преговора Украјине и Русије бити одржана сутра. 

УНХЦР је саопштио да је више од 1,3 милиона људи напустило Украјину, а руски министар спољних послова Сергеј Лавров разговарао је са белоруским колегом Владимиром Макејом о плановима да се отворе хуманитарни коридори који би омогућили странцима да напусти Украјину.

Посматрачка мисија Уједињених нација (УН) саопштила да је у Украјини од почетка напада руских трупа, погинуо најмање 351 цивил, а да их је 707 рањено.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво