Читај ми!

РТС у Ростову: Русију напустили страни новинари, затвор за лажне вести о Украјини

Због декрета о кажњавању оних који лажно извештавају о сукобима у Украјини, Русију је напустио велики број страних новинара. Из ростовске области, 50 километара од обале Азовског мора, која је део природне границе са Украјином, страни медији, материјале добијају од руских колега.

Алина не само да извештава о догађајима у Донбасу, она је једна од оних који су пре годину дана избегли из те области. У Ростову на Дону осећа да је народ сличан па јој је као код куће. Каже и да је оставила иза себе тежак период.

"Пратила сам догађаје, радила у војним условима, било је много стресних ситуација, видела сам патњу људи који су остали без ичега, изгубли ближње и пријатеље. Гледала сам децу која 2014. и 2015. нису могла да иду у школу", описује ситуацију Алина Восоцкаја са ТВ Дон.

Слична је била судбина и њене колегинице Олге, која је из Луганска избегла осам година раније. На слободу медија у Русији нема исти поглед као њене колеге из инострантва као ни на догађаје у Донбасу.

"Никад у свом животу нисам радила против својих убеђења, где год да сам радила увек сам штитила свој кредибилитет, оно што ми се допада јесте да ја радим са својим колегама по целој Ростовској обаласти и осећам то што се ту догађа", наводи Олга Коломејцева ТВ Дон 24 Луганск.

Недавно су уведене затворске казне за све који између осталог преносе лажне вести о сукобима у Украјини. Због тога су неки страни медији прекинули рад у Русији. Исту одлуку донели су и неки руски медији.

"Нажалост новинарство у Русији и свету се мења. Ја уређујем интернет портал Ростовска газета и нико ми никада није тражио да нешто одређено објавим, нисам објављивао ништа под притиском. Преко последњих догађаја у Украјини, западни свет пласира своју пропаганду. Ми то не видимо толико у медијима колико на Фејсбуку јер се појављују рекламе против Русије, због тога је Русија блокирала Фејсбук", наводи Григориј Миронов.

Новинари у Ростову се надају и да је решење о блокади друштвених мрежа привремено, као и одлука страних медија да престану да извештавају из Русије.

четвртак, 02. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво