Читај ми!

Коме ће се Америка обратити како би заобишла руску нафту – Саудијској Арабији, Ирану или Венецуели

Након што су САД увеле потпуну забрану на увоз гаса и нафте из Русије, сада је за Американце "питање од милион долара" коме ће се обратити за помоћ – Саудијској Арабији или Ирану. Вашингтон би могао да се окрене и Каракасу.

Када Вашингтон зове Ријад, осведочени амерички партнер у Персијском заливу се одазива. Не и од почетка рата у Украјини.

Близак партнер Русије у ОПЕК-у плус, Саудијска Арабија остаје при ставу да ограничи повећање дневне производње на 400.000 барела.

Односи америчког председника и саудијског престолонаследника су контроверзни, посебно после убиства новинара Џамала Кашогија.

Стеван Недељковић са Факултета политичких наука подсећа да се Џозеф Бајден ниједном није састао са престолонаследником Саудијске Арабије, али да је било доста билатералних састанака на нивоу министара спољних послова.

"Не треба заборавити да Саудијска Арабија купује велике количине наоружања од САД. И можда најважнији разлог је да је Саудијска Арабија од огромног значаја САД за сузбијање утицаја Ирана на простору Блиског истока", сматра Недељковић.

Да ли се Америка окреће Ирану 

Отуда и питање хоће ли Бајден одустати од одбијања да разговара са Мухамедом Бин Салманом или ће се окренути највећем непријатељу на Блиском истоку – Ирану.

Преговори о оживљавању нуклеарног споразума из 2015. године у Бечу, близу су договора, сигнализира се из Лондона. 

"Бајден интензивно покушава да врати САД у ирански нуклеарни споразум који је 2018. године Доналд Трамп напустио. На тај начин показује и бригу за европске савезнике који су у једном тренутку били поприлично ослоњени на иранску нафту", каже Стевановић.

Нафта ојачава позицију Ирана, чита се и из позива Техерана преговарачима с друге стране: да буду реалистични.

Прогнозира се да би укидање санкција, утицало да повећање извоза нафте достигне 500 хиљада барела. 

"Уколико криза потраје и уколико процене и актери да ће бити иранска нафта, а Иран је један од највећих произвођача нафте, онда ће доћи неког попуштања санкција. Иран ће моћи да повећа свој извоз што ће допринети стабилизацији тржишта и надокнадити евентуалне мањкове нафте која долази из Русије", објашњава новинар Момир Турудић. 

Проф. Драгана Митровић са Факултета политичких наука сматра да је америчка спољна политика "страховито идеологизирана".

"Њихов однос према Кини, Русији, Ирану, државама које припадају другачијим вредносним системима онемогућавају их да у овоме буду довољно рационални. Моје мишљење је да америчка администрација неће променити свој тврди став према Ирану", каже Митровићева.

Преиспитивање тврдог става према Венецуели 

Да би заобишли руску нафту, Американци сада преиспитују и тврди став према Венецуели, која је под америчким санкцијама од 2019. године. 

Американци од тада у Каракасу немају ни амбасаду, али су протеклог викенда послали изасланике Бајденове администрације. 

"Заставе Сједињених Држава и Венецуеле су биле једна до друге и изгледале су предивно, обе заставе заједно, као што треба да буде. Разговарали смо са нашим партнерима у ОПЕК-у плус. Венецуела ће увек предводити иницијативу за стабилизацију тржишта енергентима. Ми смо спремни", изјавио је Николас Мадуро, председник Венецуеле. 

И мимо ОПЕК-а плус, Русија и Венецуела имају близак однос. Док их је Запад санкционисао, Москва је подржавала председника Мадура: војно, финансијски, све до вакцина против ковида 19.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво