Читај ми!

Четири Американца, два Руса и Немац – санкције и неизвесност на Међународној свемирској станици

Иако наслов звучи као почетак вица, ситуација је далеко од шале. Седам астронаута, четири Амeриканца, два Руса и један Немац, који живе на 400 километара изнад земље у Међународној свемирској станици, могли би да постану, сасвим ненадано, колатерална штета због сукоба у Украјини. На руским ракетама до пре неколико дана налазиле су се заставе САД, Јапана, Индије и Британије. Све су прелепљене, сем индијске, јер како тврди шеф "Роскосмоса" ракете без њих "изгледају лепше".

Напад Русије на Украјину могао би да поквари план Насе да продужи радни век Међународне свемирске станице – и чак би могао да значи њену скорију пропаст.

Руска свемирска агенција Роскосмос саопштила је да има овлашћења да ради још само две године и да "питање продужења споразума у тренутним условима изазива скептицизам".

Роскосмос, судећи према изјавама директора Дмитрија Рогозина, више неће испоручивати ракетне моторе руске производње Сједињеним Државама, чиме ће се окончати вишедеценијски однос између америчких и руских произвођача ракета.

"Данас смо донели одлуку да обуставимо испоруке ракетних мотора НПО Енергомаш у Сједињене Државе. Да подсетим да су те испоруке биле прилично интензивне негде од средине деведесетих година прошлог века", рекао је Рогозин.

Одустајање од партнерства могло би бити катастрофално за Насу и друге међународне партнере, који у великој мери зависе од Москве за кључне делове орбиталне лабораторије и за снабдевање, производњу енергије, па чак и за повећање висине станице што спречава да се сруши на Земљу.

Рогозин, такође, тврди да руске ракете изгледају лепше без америчких застава на њима.

У видеу објављеном на Твитеру, наводи да је особље у Бајконуру, одлучили да због лепоте прелепи заставе "одређених земаља"

Питање цене 

САД и њени други партнери могли би да се снађу без Русије, али би се то могло показати толико компликованим и скупим да то не вреди радити, сматрају многи стручњаци за операције свемирских станица.

На пример, једна велика операција коју Русија изводи је периодично "поновно повећање" висине станице. То традиционално спроводи руски "Прогрес", потрошно теретно возило.

НАСА такође рачуна на то да ће Русија безбедно одвести станицу назад на Земљу када буде повучена у наредним годинама и да ће три свемирске летелице Прогрес обавити посао.

"Морали бисмо да уложимо гомилу додатног новца да бисмо то остварили", рекао је Брајан Виден, истраживач свемира у Фондацији "Безбедан свет".

У међувремену, два астронаута завршавају обуку са Роскосмосом, три руска космонаута тренирају са Насом, а било је планирано да до пет НАСА астронаута започне обуку у Русији овог месеца.

Једина жена космонаут из Русије такође ће ове године отпутовати на свемирску станицу, и то на "Драгону" Спејс екса, првој комерцијалној свемирској капсули која превози астронауте.

Четврт века сарадње 

Сједињене Државе и Русија сарађују скоро 25 година на напредној свемирској станици, уз допринос ЕУ, Канаде и Јапана. Најављујући санкције Русији председник САД Џозеф Бајден рекао је да ће бити усмерене на руску "ваздушно-космичку индустрију, укључујући свемирски програм".

Руски одговор, шефа Роскосмоса – новинара, филозофа, стручњака за теорију рата, бившег амбасадора у НАТО-у и бившег потпредседника земље - био је запаљив.

"Постоји и опција да би структура од 500 тона могла да падне на Индију и Кину. Да ли [Бајден] жели да им запрети тим сценаријем?" написао је на Дмитриј Рогозин на Твитеру.

Све до сада су САД и Русија остављале свемирску станицу ван политичке борбе и економских санкција. Преседан је била ситуација око анексије Крима 2014. Упркос санкцијама САД, ИСС је наставио да ради нормално. Амерички астронаути су наставили да лете на руским летелицама Сојуз, а операције ИСС-а нису биле поремећене.

Бајденова администрација је у децембру објавила да жели да продужи радни век станице до 2030. године, када би требало да се појави низ приватних свемирских станица. Али за то је потребно да добије подршку међународних партнера.

НАСА се обавезала да ће "радити са међународним партнерима у Европи, Јапану, Канади и Русији" како би омогућила наставак револуционарних истраживања која се спроводе у овој јединственој орбиталној лабораторији до краја ове деценије.

Рушење и испитивање приоритета 

Шеф Роскосмоса упитао је да ли ће се прекинути партнерство.

"Да ли желите да уништите нашу сарадњу на ИСС-у", упитао је Рогозин.

Упозорио је да би без руских свемирских система ИСС могла буквално да се сруши.

"Ако блокирате сарадњу са нама, ко ће спасити ИСС од неконтролисане деорбите?", упитао је Рогозин

Упозорио је да ће "Роскосмос" "преиспитати приоритете" и фокусирати се на "независност у питањима свемирске инструментације".

"Спејс екс" и "Нортроп Груман"

Кети Луедерс, која води програм агенције за свемирске летове, рекла је да је америчка компанија за ваздухопловство и одбрану "Нортроп Груман" понудила помоћ.

"И, знате, људи из Спејс екса гледају да ли можемо имати додатне могућности", рекла је Луедерсова.

Последњи теретни брод "Нортроп Груман Сајгнус" који је стигао на ИСС 21. фебруара био је први који се могао похвалити капацитетом да "поново покрене" испоставу без руске помоћи.

А и шеф Спејс екса Илон Маск објавио је на Твитеру лого компаније као одговор на Рогозиново реторичко питање о томе ко ће спасити ИСС од неконтролисане деорбитаже.

Међународна свемирска станица, свакако, према плановима, биће срушена у најудаљенији део Тихог океана, познат као "Тачка Немо", највероватније у јануару 2031. године, где ће се придружити осталим свемирским крхотинама и сателитима.

Први су на станицу стигли Американац Бил Шепард и руски космонаути Сергеј Крикалев и Јуриј Гизденко, и од њиховог доласка 2. новембра 2000. године, станица ниједном није остала празна.

Међународна свемирска станица тешка је око 420 тона, дугачка 109 метара и креће се око Земље брзином од 27 километара у секунди, што значи да орбитира око Земље, скоро 16 пута дневно. Смештај на станици укључује шест спаваћих соба, два купатила и теретану, а можда највећу атракцију представља такозвана "Купола", комплекс широких прозора кроз које се види сваки догађај на Земљи, од олуја које се спремају до изласка Сунца.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се