Читај ми!

Запад затворио небо за авионе из Русије, шта то значи за "Ер Србију"

Већи део Европе затворио је ваздушни простор за летове руских авио-компанија и приватних авиона из Русије, у склопу санкција које су Москви уведене због напада на Украјину. С друге стране, и Русија је затворила небо за Немачку, Шпанију, Италију, Француску и још 23 земље. Једна од ретких земаља чије је небо и даље отворено за руске авионе је Србија. Петар Војновић, уредник ваздухопловног портала "Танго сикс" каже за РТС да ће због тога "Ер Србија" превести огроман број путника до Москве.

Петар Војновић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а рекао да небо могу затварати надзорна ваздухопловна тела у контексту неких небезбедних дешавања што се ретко дешава.

"Ово што видимо се још ређе дешава, да државе на нивоу ЕУ затворе цео ваздушни простор за све руски регистроване авио-компаније. Ако би се догодило да неки авион прелети, а то се апсолутно неће догодити, чим би слетео посада би била ухапшена, а авион заплењен. Друга акција која може да се догоди је да се путнички авиони могу присилити на слетање од стране борбених авиона", рекао је Војновић.

Наводи да су готово све велике западне земље затвориле небо за авионе из Русије.

"Авио-компаније које су саобраћале до Русије не могу да лете до Русије, али ни прелетати ту земљу. Када летите из Финске до Азије идете преко Северног пола, што је било много брже за разлику од сада", казао је Војновић.

Напомиње да надзорна регулаторна вездухопловна тела могу да затворе ваздушне просторе, али је на одлукама компанија да избегавају ратна жаришта.

"Некада се то није догађало, па смо имали и случајеве обарање путничких авиона. Мислило се да ће само Донбас да буде проблем, али је врло брзо већина авио-компанија обуставила летове преко Украјине, па потом и Белорусије", наводи Војновић.

Истиче да ће целокупна западна Европа углавном летети преко три велике блискоисточне авио-компаније – "Катар ервејз", "Емирати" и "Туркиш ерлајнс" који ће покупити највише саобраћаја преко Истанбула.

"'Ер Србија' ће покупити невероватан број путника. Она је једина која лети из тог континенталног дела Европе. Ићи ће коридором Мађарска–Пољска–Летонија. Одлучила се да уведе највећи авион до Москве 'ербас А330'. Биће један до три дневна лета и 12 до 15 летова недељно. Будући да ће број седишта бити изузетно повећан, онда ће се и цене карата смањити и можемо очекивати да је негде од 300 до 500 евра по карти", напомиње Војновић.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво