Читај ми!

Председник Светске банке: Рат у Украјини – катастрофа за свет

Председник Светске банке Дејвид Малпас рекао је за Би-Би-Си да је рат у Украјини "катастрофа" за свет и да ће значајно утицати на глобални економски раст.

Дејвид Малпас објашњава да је рат у Украјини дошао у посебно лошем тренутку, јер је и пре њега инфлација била у порасту.

Највећа брига председника Светске банке су, међутим, људски животи, али упозорава да се економски утицај рата шири изван граница Украјине, а пораст цена енергената највише погађа сиромашне, баш као и инфлација.

Указује да су, нарочито у сиромашним земљама, с почетком рата порасле и цене прехрамбених производа.

Подсећа да су и Русија и Украјина велики произвођачи хране: Украјина је највећи светски произвођач сунцокретовог уља, а Русија је на другом месту, према подацима Стандард & Пурса. Оне заједно покривају 60 одсто светске потрошње.

Украјина и Русија заједно покривају и 28,9 одсто глобалног извоза пшенице.

Због санкција сада су ограничене руске количине ове робе. Заустављено је и снабдевање из Украјине, јер је та земља због сукоба затворила своје луке, пише Би-Би-Си.

"Не постоји начин да се довољно брзо прилагоди губитку залиха из Украјине и Русије, и због тога расту цене", рекао је Малпас.

Пораст цена енергената

Исто важи и за енергенте из Русије, што нарочито штети западној Европи, где су државе "запоставиле друге начине добијања електричне енергије", рекао је Малпас.

Око 39 одсто европске електричне енергије долази из фосилних горива, а Русија је највећи извор нафте и гаса.

Док Европска унија тражи начин да убрза транзицију на друге изворе енергије, Русија би могла "трајно да изгуби нека тржишта", каже Малпас.

Такав губитак прихода је један од начина на које ће рат утицати на животни стандард у Русији – пашће вредност рубље, а инфлација ће расти.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво