Читај ми!

Поглед из Москве: Kолико год санкције биле болне за Русију, одразиће се и на Запад

Сваким даном политичке и социјалне последице оружаног сукоба у Украјини све су веће. Како руски експерти за међународне односе виде будућност света након последњих догађаја, али и излаз из тренутне ситуације за РТС говори проф. Максим Сучков са Института за међународне односе у Москви.

Максим Сучков сматра да је једина излазна стратегија за Русију и Украјину разговор и постизање договора прихватљивог за обе стране.

"Тешко је сигурно знати какав би то договор био. Очигледно би подразумевао би неку врсту признања Доњецка и Луганска. Сада мислим да је најважније преговарати о слободном изласку грађана који су остали у већим градовима, али ће и за то бити потребно време", додаје Сучков.

Наглашава да се све мења, брзо додајући да у Москви сматрају да је ово покушај да се деамериканизује међународни систем.

"Санкције колико год да су болне за Русију, одразиће се и на Запад. Овде се сматра, да ће бити све више суверених земаља којима ће ослобађање од долара бити приоритет. Оно што сада видимо јесте искључивање Русије на глобалном нивоу и то ће се, како мислимо, такође вратити Западу, а можда ће га и ослабити", наводи Сучков.

На питање како се у Русији види став Београда у односу на оружане сукобе у Украјини, Сучков истиче да је позиција Србије један од добрих примера за Русију где, с једне стране, показује подршку, а с друге емпатију за обе стране.

"Сада се чује у Европи да ће ово бити највећи сукоб од 1945, али људи имају кратко памћење и заборављају бомбардовање СР Југославије 1999. године. То је први пример свих лоших ствари у униполаризованом свету тако да мислим да Србија у овој ситуацији заузима добар став, и то се врло цени", закључује Сучков.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво