Читај ми!

Зашто су становници Сардиније очајни због санкција руским милијардерима

Италија још није почела да се опоравља од две године пандемије и на снази је ванредно стање до 31. марта, а премијер Марио Драги је прогласио ново ванредно стање због руско-украјинског сукоба које ће важити до краја године.

Европска унија, чија је чланица и Италија, замрзла је имовину и пословање свих руских компанија. С обзиром на чињеницу да у Италији послује велики број руских фирми то свакако има и тзв. колатералне последице на италијанску економију.

На познатој Коста Есмералда на острву Сардинија руски милионери који тамо поседују луксузне виле и јахте почели су да отпуштају раднике који брину о тој имовини. Ради се о баштованима, особљу обезбеђења и особама задуженим за одржавање имања.

"Ова ратна криза за нас представља економску кризу, губе се радна места, а постаће и социјална криза, јер је већ стотинак људи изгубило посао што изазива огромну забринутост. Људи имају породице које морају да издржавају. Власници великих вила имају запослене током целе године који ће сада изгубити посао не само овде на Сардинији него и у Тоскани и другим местима где су улагали Руси", каже Мирко Идили, секретар синдиката територије Галура.

Истиче да је конфискована јахта "Дилбар" руског милионера Усманова, а већина људи који раде на њој имају пребивалиште на Сардинији.

Ту у летњој сезони борави и до 40.000 руских туриста, а након што су прошле две године биле црне сезоне за туризам због ковида, туристички сектор ризикује још једну кризу због руско-украјинског сукоба.

"Ми смо територија која живи од квалитетног туризма и већ смо 2020. имали 60 одсто мање нових радних места након локдауна, а сада овај језиви рат утиче и на грађане Сардиније који ће остати без посла", наглашава Идили.

Многи грађани су, како каже, већ добили обавештења да ће бити суспендовани са посла. "Ми као синдикат тражимо решење да се пружи подршка свим људима који ће због кризе изгубити посао, неку меруа сличну оној која је постојала за време ковида", додаје он.

У Италији се у овом моменту спроводи велика цензура свега што долази из Русије. Иде се дотле да су скинуте опере руских диригената из Скале, да се бојкотују руски новинари, спортисти и уметници и, на тај начин, кажњава читав руски народ.

С друге стране, Италија помаже Украјини у наоружању и спрема се за делимични или потпуни престанак испорука гаса из Русије. Наиме, у овом моменту цена бензина у Италији је 2,024 евра за литар, а дизела 1,9 евра.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво