Читај ми!

Човић: Не знам ко ће добити овај рат, али знам да ће Европа бити највећи губитник

Тужно је гледати рат и избеглице у 21. веку, тектонске историјске промене у свету су у току и доносе прерасподелу моћи, каже за РТС некадашњи потпредседник Владе Србије Небојша Човић. Не знам ко ће добити овај рат, али знам да ће Европа бити највећи губитник, поручује Човић.

Небојша Човић верује да ће се рат у Украјини завршити за седам до 10 дана и да ће у том периоду Русија завршити оно што је зацртала, а то је демилитаризација и денацификација Украјине.

"Ово су тектонске историјске промене у свету и долази до прерасподеле моћи. Не знам да ли Америка схвата да не постоји више унилатерални свет већ мултилатерални, и ту се појављују и Индија и Кина. Тужно је гледати рат и избеглице у 21. веку, ти људи су потпуно недужни и ми смо посебно осетљиви када је реч о избеглицама. Али верујем да се овим завршава са великим спиновима и лажима. Интегритет је у овом тренутку најскупља реч", рекао је гостујући у Дневнику РТС-а Небојша Човић.

Некадашњи потпредседник Владе Србије не мисли да се санкцијама слаби моћ Русије.

"Ми смо осетљиви и на реч санкције и ми бисмо требали да будемо последња земља на свету која ће било коме да уводи санкције. Једно је увести санкције Србији, а једно Русији. Путин и руска администрација нису у ово ушли без главе. Очигледно се ради о великом плану, и војном и економском, и стратешком. Европа енергетски у потпуности зависи од Русије. Ја не знам ко ће добити овај рат, али знам да ће Европа бити највећи губитник", рекао је Човић.

Сматра да се не може преко НАТО-а водити политика у Европи и преко сателита као што је Велика Британија. Економске последице бити огромне, јер паралелни системи плаћања налик SWIFT-у већ постоје у Кини и другим земљама.

Такође, Човић каже и да Резолуција УН којом се осуђује агресија Русије на Украјину нема велики ефекат.

"По броју становника у свету међу 35 уздржаних и пет земаља које су гласале против ове резолуције је 82 одсто светског становништва. Једини ефекат је да се прикаже да је цео свет против Русије, што није тачно. Ово су опасне ситуације, звецка се и нуклеарним оружјем, и ја очекујем велику одговорност светских лидера. Свако од њих треба да води рачуна о свакој изјави коју даје", нагласио је Човић.

Не верује ни да ће Русија бити избачена из УН, што су поједине земље иницирале. 

"Скупштина УН гласа о пријему, суспензији и искључењу неке земље. Русија је уз то и стална чланица Савета безбедности УН која има право вета. Русија неће да изврши 'самоубиство', а Кина неће да 'пуца себи у ногу'. Ако то покушате на силу, онда то више неће бити УН", објаснио је Човић.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво