Читај ми!

РТС у Пољској: Хиљаде избеглица дневно стигне у Пжемисл, пола милиона чека да оде из Лавова

Из Украјине је за недељу дана рата већ избегло милион људи. У ЕУ процењу да ће, ако рат потраје, око четири милиона Украјинаца покушати да спас од рата нађе у иностранству. До сада је око половине избеглих прешло преко пољске границе. Пољска влада је отворила 27 прихватних центара, на граничним прелазима је велика гужва. Још већа гужва на железничкој станици у граду Пжемисл.

Хиљаде избеглица дневно директно из града Лавова на западу Украјине стиже на железничку станицу у граду Пжемисл, јавља новинарка РТС-а Драгана Биберовић из Пољске.

Не зна се колико дневно возова дође, јер не постоји ред вожње, а не зна се ни да ли ће они стићи. Десетине хиљада избеглица превози се у њима из Украјине до Пољске.

Очекују их пријатељи, породица, волонтери, као и грађани из свих европских земаља, који нуде бесплатан превоз, смештај.

Како РТС сазнаје од људи који долазе из Украјине, у овом тренутку у украјинском граду Лавову, пола милиона Украјинаца чека евакуацију, односно аутобус или воз, како би отишли из те земље.

Возом из Лавова пре само неколико дана стигла је и Олга. Сада на станици дочекује своје земљаке.

"Чекамо људе и упућујемо их где могу да преспавају. Дајемо им телефонске картице. Они немају новца и захвални смо Пољацима на свему. Овде сам мајком и децом и желим да се вратим у Украјину", прича Олга.

У Украјину, истом возом али у супротном смеру, враћају се малобројни. Углавном да би се спојили са породицом.

Недалеко од ове станице је прихватни центар, најближи граничном прелазу Медика. У том центру исписана су имена готово свих пољских градова. Уместо са карте, читају се са врата. У сваком од локала избегли су груписани према томе куда су се упутили.

"Идемо у Познањ јер тамо имамо бројне пријатеље. Уплашена сам за своју породицу. У Украјини смо имали кућу, посао, пријатеље. Део њих је и даље тамо", каже једна избегла жена.

Попут осталих прихватних центара, избеглице дочекују бројни волонтери, преводиоци, возачи.

Осим возом, бројне избеглице из Украјине у Пољску, али друге државе долазе аутобусима. На граничном прелазу Медика непрекидно празни аутобуси одлазе са друге стране границе, а потом их довозе до Пољске, смештају их у прихватне центре и возе где год су се упутили.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара