Читај ми!

Политиколог Недељковић: И Исток и Запад "горе" од нервозе, Путин је имао две опције у виду

Политиколог Стеван Недељковић каже за РТС поводом напада на Украјину да је руски председник Владимир Путин имао две опције у виду – да пристану на његове захтеве или да уђе у неку врсту ограниченог војног сукоба са Украјином. Сматра да постоје широке могућности за преговоре, али да би сваки договор који би направиле Русија и Украјина био илузоран ако није део ширег договора између Запада и Руске Федерације. Истиче да ако би се увела нека врсте зоне забране лета изнад Украјине и ако би то увео НАТО, не би било могуће избећи директне окршаје руске и НАТО стране.

Стеван Недељковић је рекао за Дневник РТС-а да му се чини да се свет поново дели у таборе.

"Подсећа ме овај период на 1946. или 1947. годину, када је свет улазио у Хладни рат. Сада поново имамо еру политичких, идеолошких и безбедносних подела. У таквим ситуацијама није лако државама као што је Србија, која има чврсте везе и са Истоком и са Западом, да се определи. Мени се чини да би Србија требало да прати своје националне интересе. Ако се вратимо у историју, не можемо да кажемо да је иједна велика сила била потпуно посвећена националним интересима Србије и да се није огрешила. Чак је и Русија уводила санкције Србији у прошлости", навео је Недељковић.

Очекује се да се данас у Белорусији састану делегације Русије и Украјине. На питање могу ли се њихови сусрети назвати преговорима, с обзиром на то да војна дејства не јењавају и да ставови изгледају удаљени, као и војске, Недељковић истиче да у формалном смислу то јесу преговори који се воде уз посредовање Белорусије, али да му се чини да немају много шансе за успех.

"Белорусија не може да се посматра као неки непристрасни посредник. У првом кругу разговора изнете су неке почетне преговарачке позиције које бих ја назвао максималистичким. Имајући у виду да се воде ратна дејства, а да по правилу до решења може да дође или када је једна страна пред поразом, или када су стране изнурене, а ја то не видим и мислим да смо за сада удаљени од коначног решења", истакао је Недељковић.

Додаје да у овој ери говоримо о терминима као што су денацификација, безбедносне гаранције...

"Ми њихово пуно значење не знамо у овом тренутку и чека се да буду објашњени на папиру. Чини ми се да ће се ићи у правцу компромиса, али не у наредних неколико дана на несрећу цивила и војника", казао је Недељковић.

Сукоб који је ескалирао 

Напомиње да можемо да наслутимо да се "оваква инвазија не планира пет или шест дана, већ пет или шест месеци".

"Чини ми се да је Владимир Путин имао две опције у виду – да се пристане на његове захтеве или да уђе у неку врсту ограниченог војног сукоба са Украјином који је ескалирао, можда и преко његових очекивања, у смислу да народ Украјине пружа онакав отпор какав председник Русије није очекивао. Не видимо да грађани Украјине дочекују руску војску са руским заставама", нагласио је Недељковић.

Сматра да постоје широке могућности за преговоре.

"НАТО, САД, ЕУ и Русија морају да седну да разговарају о безбедносним гаранцијама. У овом тренутку постоји висок ниво неповерења и то је кључна препрека разговорима. Обе стране знају да морају да се воде. Сваки договор који би направиле Русија и Украјина био би илузоран ако није део ширег договора између Запада и Руске Федерације", истиче Недељковић.

Украјина ће, додаје, користити све правне и дипломатске елементе који су јој на располагању.

И Исток и Запад "горе" од анксиозности

Ако би се, каже, увела нека врсте зоне забране лета изнад Украјине и ако би то увео НАТО, не би било могуће избећи директне окршаје руске и НАТО стране, што би свакако видило макар у ограничени рат између Руске Федерације и Запада.

"И то би потегло употребу нуклеарног ангажовања и то је разлог зашто горе од анксиозности и Исток и Запад и страха шта би могло да се дешава. У Норвешкој се деци објашњава где су склоништа и шта чинити у случају неког сукоба. Ниво анксиозности нисмо видели од Хладног рата", наводи Недељковић.

Украјина је и пре сукоба, наглашава, губила у просеку преко 300.000 становника годишње.

"Једина позитивна ствар је што државе Европе, па чак и Вишеградске групе, које су се противиле пријему миграната са Блиског истока, сада раде на томе да приме Украјинце и да им дају гаранције да могу да остану у ЕУ најмање три године. Последице избегличке кризе могу бити девастирајуће и по Украјину, али значајне макар и на највећи део западне Европе", закључио је Недељковић.

субота, 27. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво