Читај ми!

Економски обруч око Русије све тешњи – западне компаније масовно напуштају ту земљу

Док Русија стеже обруч око Украјине, велики део света стеже економски обруч око ње. Многе компаније се повлаче са руског тржишта, на удару су руски милијардери, али и велики инфраструктурни пројекти у којима је Русија партнер. Циљ је да се свеобухватним финансијским и трговинским санкцијама Русија ослаби.

"Боинг", "Ербас", "Епл", "Гугл", "Мајкрософт", "Харли Дејвидсон", "Хонда", БМВ, "Форд" – све је дужи списак компанија које на различите начине мењају своје пословање на руском тржишту: потпуном обуставом или ограничавањем услуга. Образложења личе једнo на друго.

"Дубоко смо забринути због инвазије Русије на Украјину и безбедности украјинског народа", наводи се у објави на Твитеру извршног директора компаније "Форд" Џима Фарлија.

Докле иду противници руског напада на Украјину, не марећи за губитке, сведочи одлука три највећа холивудска студија да зауставе будуће филмске пројекције у Русији.

А оно од чега је економско кажњавање Москве почело, обустављање немачко-руског пројекта "Северни ток 2", довело је оператера тог гасовода пред банкрот. У одговору, званична Москва негодује, па прети.

"Инфраструктура ће остати, не иде никуда. Здрав разум и економска саветодавност јасно говоре у прилог покретању тог објекта. Хистерична реалност то сада чини немогућим", истиче портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова оцењује да ће неизбежна последица напуштања "Северног тока 2" бити брзи раст цена гаса на европском тржишту.

Спас за клијенте Сбербанке пронашле и Хрватска и Словенија

А на европском тржишту, за сада, трпи све са руским префиксом. Сбербанка, приморана је да се повуче из Европе зато што се подружнице суочавају са великим одливом готовине, а потенцијално је угрожена сигурност радника и имовине.

Спас за клијенте те банке која послује и у нашем региону – после Србије и БиХ, пронађен је и у Словенији и Хрватској.

"Нема никакве потребе више да било ко подиже своја средства са рачуна Сбербанке у Хрватској. Она је од данас део групације Хрватске поштанске банке", каже хрватски премијер Андреј Пленковић.

Западне земље разматрају како додатно да казне руске милијардере. Г-7, конкретно, како да замрзне и заплени њихову имовину. Могући разлог је то што је Роман Абрамович, чије се богатство процењује на око 13,5 милијарди долара, одлучио да прода фудбалски клуб Челси.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво