Читај ми!

Пола милиона Украјинаца спас од рата тражи у Пољској – хотели и хостели пуни, спава се и у ходницима

Највише Украјинаца, скоро пола милиона њих, спас од рата потражило је у Пољској. У тој земљи их чека девет прихватних центара, али се у њима не задржавају дуго, већ свој пут настављају даље. У хотелима и хостелима тражи се соба више, а многи спавају и по креветима у ходницима.

Изгледа као аутобуска станица, али је центар за прихват избеглица. Од границе до хале непрекидно стижу аутобуси пуни грађана Украјине. У једном од њих била је и породица из Кијева. Отац је смео да напусти земљу, јер на то имају право сви мушкарци са троје и више деце.

Игор каже да су два дана путовали из Кијева, као и да остају у Пољској. На питање планира ли да се врати у Украјину са породицом, потврдно одговара.

"Ја сам са двоје деце и бићемо у хостелу у Пољској", каже Марина.

У хали која је сада привремени смештај за избегле, Украјинаца готово да нема. На неколико стотина кревета углавном држављани Азије који су до пре неколико дана живели са друге стране границе. Њима који остају дуже, али и онима који овде само предахну помаже на десетине волонтера.

"Дошао сам јер у породици имам Украјинце и желим да помогнем", наводи волонтер Артур.

Јулија каже да помажу као преводиоци. "Покушавамо да им нађемо смештај или превоз до других градова, јер многи знају где иду, али немају превоз", додаје она.

Избеглички талас променио је живот малих пограничних места. Неуобичајене гужве на улицама и у хотелима.

"Већ шест дана немамо ниједну слободну собу. Људи пристижу ноћу и дању, стално зову са границе и распитују се о смештају. Пошто нема довољно места, спавају по креветима у ходницима. И тако је у свим хотелима. Ја радим три године и овако нешто нисам видела", поручује Јоана Сколарчек, рецепционарка.

Не види се ни крај кризе. Зато су мештани, кажу, спремни за још већи број избеглица.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво