Читај ми!

РТС у Москви – расту цене увозних производа, не може се плаћати страним картицама

Репортерка РТС-а Биљана Радуловић је у Москви. Све делује уобичајено, али је приметан раст цена увозних производа, а готово је немогуће платити нешто страним платним картицама, па тако и српским. Грађани Москве разговарали су са екипом РТС-а о томе како гледају на ситуацију у Украјини.

Живот у Москви се одвија потпуно нормално, наизглед не делује као да су санкције које Запад уводи све веће и да стижу са све више страна.

Приметан је, међутим, раст цена увозних производа, док су марже на домаће производе ограничене.

Пад рубље је константан, међутим, руска валута данас није падала јер је Московска берза била затворена.

Не може се плаћати иностраним картицама, а и српски туристи морали би да плаћају готовином.

Привредна комора Србије је због новонастале ситуације формирала кризни штаб који чини око 60 најважнијих предузећа која послују у Москви. Они покушавају да помогну привредницима који послују са Русијом, али и који су резиденти у Русији.

"Оно што смо у првом тренутку детектовали као неуралгичне тачке су логистика, транспорт, проблеми на које наилазе наши возачи са трасама токова робе. велики проблем је и у наплати, односно спољнотрговинској делатности и трансферу девиза између Србије и Русије. Покушавамо да нађемо начине путем банака које нису под санкацијама са нашим банкама", рекао је представник ПКС-а у Русији Дејан Делић.

Наводи да је један од значајних проблема и девалвација курса рубље од преко 30 одсто. "Пре почетка кризе било је 85 рубаља према једном евру, а сада је 120, што утиче на финалну конкурентност српских производа на тржишту", истиче Делић.

Да би последице могле да буду велике, сведоче и санкције уведене после кризе 2014., када је размена Србије и Русије била на губитку више од 300 милиона долара. Иако је прошла година размена између наше две земље била рекордних милијарду долара, сигурно је да ће наши привредници осетити последице економских санкција.

Шта кажу Московљани

Екипа РТС-а разговарала је са грађанима Москве.

"Ја сматрам да је наша позиција да смо ми за мир, видећемо шта ће бити даље. Знам само да је пут до мира некада трновит", каже једна од Московљанки.

Друга наводи да није могла ни да замисли да ће се овако нешто дешавати у Украјини.

"Управо се дешава ужас. Док чекамо да се ово заврши, јављају нам се пријатељи из Украјине. Пишу да је приметно присуство руске војске. За мене је чудно што се сматра да руски народ, треба да одговара за оно што се дешава у политици", рекла је једна Московљанка за РТС.

Долазак до Москве је компликован јер руски авиони не могу да лете преко већине европских земаља. "Ер Србија" лети за Москву, а аеродром "Шерметјево" је данас био полупразан. Данас је на њему било авиона из Египта, Турска, Азије.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво