Читај ми!

Неколико стотина избеглица из Украјине стигло у Србију

Највећи број људи је из Украјине избегао у Пољску, Румунију, Словачку, Мађарску. Неколико стотина избеглица стигло је и у Србију и за сада углавном одседају код родбине и пријатеља.

Директор Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила Радош Ђуровић каже за РТС да је ово први талас избеглица и да за Србију још нема проблема.

"Већина људи остаје у земљама Европске уније које су суседи Украјине. Зависно од ратних дејстава и целокупног одговора Европе, ми морамо да будемо спремни и за неке непредвиђене ситуације", истиче Ђуровић.

Сматра да капацитети Србије у овом тренутку нису довољни за одговор на већу избегличку кризу.

"Имамо око 6.000 места, око 4.000 је већ попуњено, можемо да их подигнемо за још 1.500 до 2.000 места, али то не сме да буде наш одговор и припрема за овакву ситуацију. Нама је потребно да дођемо до најмање 10.000 места искључиво да одвојимо за избеглице из Украјине и за најцрњи сценарио", указује Ђуровић.

Према његовим речима, нови избеглички талас се већ дешава јер је Украјину за шест дана напустило више од 700.000 људи.

"Ако се наставе ратна дејства и ако не буде договора и мира, реално је очекивати између пет и седам милиона људи да напусти Украјину", наводи директор Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила.

Комесаријат за избеглице Републике Србије саопштио је да су сви слободни капацитети у приправности и да ће, уколико буде потребно, бити стављени на располагање.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво