Читај ми!

Јагма за нафтом због сукоба у Украјини, цена изнад 106 долара

Значајан раст цена нафте подстакнут је страхом од поремећаја у снабдевању због украјинске кризе и западних санкција према Русији, при чему ни разговори о координисаном стављању у промет сирове нафте из глобалних резерви нису успели да ублаже бојазан од потенцијалних несташица.

Цена европске нафте "брент" за испоруку у мају скочила је за 8,79 долара, или за 8,97 одсто, на 106,76 долара по барелу, према подацима са портала oilprice.com, који у реалном времену прати промене цена.

Прошле недеље, након почетка рускe војне операције у Украјини северноморска нафта је достигла седмогодишњи максимум од 105,79 долара по барелу.

Америчка сирова нафта (WТI) за испоруку у априлу узлетела је за 9,93 долара, односно чак 10,37 одсто, на 105,52 долара за барел. Претходне недеље оборила је највиши ниво од јула 2014. године од 102,19 долара.

Како преноси Ројтерс, чланови Међународне агенције за енергију (ИЕА) разматали су пласирање 60 милиона барела нафте из резерви како би се цене "црног злата" спустиле.

Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) и други произвођачи, укључујући Русију, требало би да се састану у среду, додаје британска агенција.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се