Читај ми!

Како медији у Британији извештавају о руско-украјинској кризи, таблоиди са Путином на "ти"

Став Британије је јасан. Осуђује рат у Украјини и за то оптужује Русију. Заменик британског премијера Доминик Раб изјавио је да ће свако ко буде учествовао у ратним злочинима у Украјини бити одговоран. Како о томе пишу британски медији.

Украјинско-руска криза доминира медијима у Британији на веома сличан начин као током ратова на простору бивше Југославије и касније током рата у Ираку. Британски таблоиди листом су на "ти" са руским председником, подругљиво га називајући Влад, што је алузија на име грофа Дракуле Влада Тепеша.

Џон Харис, колумниста ветеран лево оријентисаног Гардијана, оцењује да је борба за Украјину борба за либералне идеје и пита се како је могуће да ту битку предводи Борис Џонсон.

Колумниста подсећа да се донације владајућим конзервативцима, које се могу повезати са руским олигарсима, процењују на два милиона фунти.

Харис указује да у моћном "саветодавном одбору" донатора британских торијеваца седи Љубов Чернукин, супруга некадашњег заменика министра финансија Русије чији се капитал, према подацима "Пандориних папира", процењује на 350 милиона фунти.

Да је политички спектар Британије јединствен у ставу према украјинској кризи сведоче странице главног шкотског дневног листа Скотсмен, за који је главна вест британско пооштравање санкција и замрзавања свих средстава руских банака, али и доскора тешко замислива подршка прве министарке Шкотске Николе Стурџен за британску шефицу дипломатије Лиз Трас.

Тај лист јавља и да је Међународни фестивал у Единбургу отказао љубав свом почасном директору током последњих једанаест година, руској диригентској звезди Велерију Гергијеву, који се сматра блиским пријатељем Владимира Путина.

Реагујући на привремено подизање руске нуклеарне приправности на други степен, водећи северноирски новинар Сем Мекбрајд на страницама Белфаст телеграфа подсећа да је припремање за атомски Армагедон било уобичајено за време Хладног рата.

С друге стране границе на ирском острву, Ајриш тајмс преноси америчка упозорења да би руске снаге могле да ставе Кијев у војни обруч, али и оцењује да би украјинска криза могла да убрзава пријем ове земље у Европску унију.

Велшки Вестерн телеграф преноси писмо регионалних либералдемокарата британском министарству унутрашњих послова у којем се захтева потпуно укидање виза за све украјинске избеглице.

Сви листови преносе фотографије и сведочења о погибији шеснаесторо деце током сукоба у Украјини.

Украјинска криза догађа се у тренутку када су друштвене мреже заправо један велики медијски гигант и чак и најмањи аматерски снимак са слица места може више да утиче на јавно мњење него мишљење најутицајнијег и најискуснијег новинара.

И зато данас овде испред Пушкинове куће, што је еквивалент Руског дома у Београду, могу рећи да је културна размена између две земље сведена на нулу и да је празна колико и та зграда у овом тренутку.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се