Читај ми!

Неизвесна ситуација у Украјини кроји цене на тржишту – јесу ли на видику несташице

Велике инвестиционе банке и бројни посматрачи на тржишту прогнозирају да ће цена барела нафте бити око 120 долара за ову годину. Уколико ситуација у Русији даље ексалира и уколико дође до прекида снабдевања, цена гаса би, поготово за европске купце, могла значајно да порасте, изјавио је за РТС Александар Завишић, инестициони саветник у "Капитал РС". Каже да су поскупљења на тржишту метала производ инфлације.

Неизвесна ситуација у Украјини кроји светска и тржишна и финансијска кретања. Цене на свим берзама од јутрос су поново узлетеле. Цена барела нафте опет премашује 100 долара, гас је око 1.200 долара, а посебна неизвесност влада на тржишту металних сировина. Јагма је за златом и ретким металима.

Александар Завишић, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао је да је постпандемијски опоравак светске привреде довео до раста потражње сирове нафте у свету.

"Та чињеница бележи се с краја прошле године до данас. То је контекст у коме се дешава раст цене сирове нафте. С друге стране, иницијатива ОПЕК плус која окупља организацију ОПЕК, Русију и остале државе бившег Совјетског савеза, велике произвођаче није успела да испуни своје квоте о ограничењима производње, колико су могле да избаце на тржиште", објашњава Завишић.

Подсећајући да око годину дана постоји споразум ОПЕК плус о ограничавању производње, Завишић каже да је та ограничена производња "додатно ограничена због недовољних улагања у претходном периоду и да је зато та понуда и недостајућа".

Према његовим речима, страх од прекида снабдевања један је од разлога што расте цена сирове нафте, те да "велике инвестиционе банке и бројни посматрачи на тржишту прогнозирају да ће цена барела нафте бити око 120 долара за ову годину".

Завишић сматра да несташице нафте и деривата "нису на видику".

"САД су координисале њихове напоре крајем новембра прошле године с циљем да се тржишно интервенише и да се ослобађањем тржишних резерви утиче на раст и зауздавање цене сирове нафте. У једном делу ти напори су уродили плодом, међутим, они имају краткорочни ефекат. Геостратешки и војни разлози и даље остају и додатно гурају цену сирове нафте", каже.

"Цена гаса прати цену нафте" 

Према његовим речима, цена гаса у великој мери прати кретање цена на тржишту енергената, а највише цену сирове нафте.

"Цена гаса је већ средином прошле године, после ‘електричног шока' у Европи, Кини, бележи константан раст. Међутим, у овом тренутку зима пролази, није била толико хладна у Европи колико на сeвероистоку САД, некако се цена гаса тренутно стабилизовала", каже Завишић.

Уколико ситуација у Русији даље ескалира и ако дође до прекида снабдевања, додаје, "засигурно да би цена гаса, поготово за европске купце могла значајно да порасте".

"Инфлаторна очекивања преливају се на метале" 

Говорећи о поскупљењу на тржишту метала, Завишић каже да је она производ инфлације, која је највиша у последњих 40 година.

"Та инфлаторна очекивања се преливају и на метале. Цена нафте јесте главни инпут и узрокује раст цена малопродајних производа, али уједно и инфлаторна очекивања подижу раст цена метала. Цена злата је на последња дешавања у четвртак у Украјини осциловала стотину долара", објашњава.

Александар Завишић, инвестициони саветник у "Капитал РС" закључује да прекид снабдевања метала и енергента није у интересу ни западних партнера, ни Русије, али да у оваквим ескалацијама и сукобима не треба искључивати ни такве могућности.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара