Читај ми!

Проф. Капитоненко из Кијева: Грађани желе мир, али не желе да прихвате предају

Професор Института за међународне односе у Кијеву Николај Капитоненко каже за РТС да се у току ноћи чује десетак упозорења и исто толико експлозија. Нема проблема са струјом и водом, али се гориво за аутомобиле не може купити јер су бензинске пумпе затворене, каже Капитоненко. Истиче да грађани желе мир, али да не желе да прихвате предају.

О томе како последњих пет дана изгледа живот у Кијеву, за РТС је говорио професор Института за међународне односе у главном граду Украјине Николај Капитоненко.

Добар дан, господине Капитоненко, хвала што говорите данас за РТС. Пре свега, каква је била ноћ и како је од јутрос у Кијеву. И синоћ су се чуле експлозије?

Синоћ је било напето, као и претходних дана јер Кијев је бомбардован. Такође, ту су групе руских трупа које се инфилтрирају у град и повремено може да се чује пуцњавa, али генерално ситуација је под контролом.

У ком делу града Ви живите, колико често можете да чујете експлозије или борбе?

Живим недалеко од америчке амбасаде и чујем по десетак упозорења у току ноћи и исти толики број експлозија. Недавно сам чуо и пуцњаву, али то је ретко јер, колико разумем, нема превише руских трупа у граду и обично се брзо такве претње униште.

Ово је пети дан напада, да ли постаје теже доћи до намирница? Имате ли проблема са снабдевањем струјом, интернетом или другим услугама?

До сада није било проблема са снабдевањем струјом, водом, интернетом. Пре неколико дана имали смо посебан режим када ником није дозвољено да излази на улицу, све радње су тада затворене. Због тога не знам каква је ситуација са снабдевањем радњи, то ћу проверити данас.

Једини значајан проблем је што не можете да купите гориво за аутомобиле, бензинске станице су затворене и то је највеће ограничење до сада.

Шта људи у Кијеву очекују од преговора, очекују ли мир ускоро?

Грађани Кијева очекују мир, али не желе да прихвате било какву предају јер верују да руски напад није успео, не контролишу велике градове, ни Кијев ни Харков, претрпели су велике губитке и већина у Украјини је уједињена и жели да се бори.

Због тога не ради се само о захтеву за мир већ о захтеву да се руске снаге повуку.

Не знам како Руси процењују ситуацију, да ли им је потребан мир или желе да наставе војну кампању. Због тога не знам хоће ли преговори бити успешни, надам се да је то почетак дужег процеса које ће барем смањити ниво руских војних активности.

Имамо велики број избеглих из Украјине, биће потребно доста времена чак и кад се све заврши да би се ситуација нормализовала. Шта очекујете у наредном периоду?

Не очекујем да ће се много људи вратити одмах, јер још је непознато како ће се ситуација одвијати, руске снаге су расуте по земљи, посебно на југу и истоку и многи се плаше да се врате пре него што руски војници не оду.

Колико разумем, Европска комисија процењује да би седам милиона Украјинаца могло да буде у избегличком или статусу расељених лица, што је огроман број. Мислим да ће ово бити значајано хуманитарно питање не само током конфликта већ и после и мораће да се решава на више начина.

Свакако је тешко рећи колико ће бити потребно да се то заврши.

Хвала што сте говорили за РТС.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво