Читај ми!

РТС на румунско-украјинској граници - сведочења избеглица из колоне

У Румунију је до суботе ушло 43.000 избеглица из Украјине. У колони на граничном прелазу између Румуније и Украјине где се налази екипа РТС-а сада има и аутомобила, за разлику од претходних дана када су мост могли да пређу само пешке. Избеглице из колоне говориле су за РТС.

Протеклих дана екипа РТС-а је могла да забележи како границу прелазе углавном избеглице из пограничних места, међутим, сада пристижу из свих крајева Украјине, могли су се видети и они из Кијева, јавља новинарка РТС-а са лица места Драгана Биберовић.

Избеглица из Иванофранковска каже да је било јако тешко да се домогне границе са Румунијом.

"Мој муж је и даље у Украјини, остао је тамо. Не знам ништа о њему. Идемо можда у Пољску. Путујемо 24 сата због велике гужве. Уплашена сам јер први пут путујем сама са децом", невела је.

Жена која са породицом путује из Кијева навела је да јој је требало 20 сати до запада Украјине.

"Двадесет сати смо чекали онда и на граници. Бојим се за свог мужа и оца. Неки од нас ће у Пољску, други у Италију", рекла је држављанка Украјине.

Члан Европског парламента Кристијан Терес говорио је о проблемима са којима се избеглице суочавају како би прешле границу. Навео је да на основу оног што су му рекли, детаљно се проверавају сви аутомобили како би се видело да ли има оружја, имајући у виду да је Украјина ратна зона.

"Други проблем је то што мајке које долазе са децом морају да имају сагласност оца да би дете прешло границу. Многи то не знају и немају потребну документацију. Такође, видео сам да многе породице остављају кола с друге стране границе јер је много лакше прећи пешке него аутом", истакао је Терес.

 

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара