Преносимо

У Рудници остаци до 400 Албанаца?

Срушена зграда "Космет-пута", почињу двомесечни радови на откопавању масовне гробнице из 1999. године.

Зграда "Космет-пута" у Рудници код Рашке, испод које се, како се верује, налази масовна гробница косовских Албанаца настрадалих 1999. године, срушена је, а сутра почињу радови на подизању горњих слојева земље на овој локацији у потрази за посмртним остацима.

Поменути објекат "Космет -пута",чији би темељи данас требало да буду уклоњени, саграђен је непосредно после НАТО агресије на СР Југославију, што указује на покушај прикривања злочина. Чињеница да су приликом изградње зграде копани темељи на самој гробници говори да је извесно да су и градитељи морали знати, или бар посумњати, у њено постојање. 

Према неким проценама, на овој локацији могло би да се налази између 250 и 400 тела косовских Албанаца, али Вељко Одаловић, председник Комисије за нестала лица са простора бивше Југославије Владе Србије за "Политику" каже да се за сада не зна ни на којем простору може да се простире гробница, а још мање да ли се и колико ту посмртних остатака налази.

- Од шест до сада пронађених тела, два су идентификована. Реч је о косовским Албанцима чији је нестанак пријављен у току НАТО бомбардовања 1999. године. Њихова имена не можемо изнети у јавност док њихове породице не буду обавештене, а поступак води Виши суд у Београду - објашњава Одаловић.

На локацији Рудница копано је око шест метара у дубину, а тела су нађена око 50-60 центиметара испод површине земље, што указује да је ово можда само ивица могуће гробнице. У тиму који ради на истраживању, осим чланова Комисије за нестале налазе се и форензичари и археолог. Полиција обезбеђује терен, али и присуствује откопавању због криминалистичко-техничке обраде и документације која се формира.

- Биће нам потребно 60 радних дана да претражимо целу локацију, а затим уколико нађемо тела, поступак идентификације може да траје и до годину дана. За прва два пронађена тела било је процењено да ће утврђивање идентитета трајати између четири и шест недеља, и баш тако је и било - каже Одаловић.

Поред ове локације на којој ће се интензивно радити наредних недеља, постоји сумња да се у близини, на косини брда, где су видљиви трагови насипања земље, налази још једна могућа гробница, што ће се у наредном периоду истражити.

У овом тренутку испитује се и информација добијена од сведока који се обратио Еулексу у вези са локацијама на којој се можда налазе тела убијених косовских Албанаца у Бору. Реч је о топионици, а по речима сведока из околине овог града, тела убијених су наводно спаљивана, али и сахрањивана у том подручју.

- Истражни судија ради на провери те информације и уколико се покаже као тачна и ми ћемо се прикључити. Иначе, ми проверавамо сваку информацију коју добијемо о месту на којем могу да се налазе посмртни остаци убијених током ратова деведесетих - каже Одаловић.  

Комисија за нестале у својој евиденцији има још 1.716 нерешених случаја несталих на простору Косова и Метохије, а од овог броја 527 су Срби. Истраживање крајева за које се претпоставља да крију тела киднапованих и убијених Срба и неалбанаца одвија се споро, а за истрагу је задужен Еулекс који сарађује са нашим Тужилаштвом за ратне злочине.

- Постоји више места на којима се, по нашим информацијама, могу налазити гробнице са телима Срба и неалбанаца. Једно од њих је планина Бајгора, између Косовске Митровице и Подујева, која је некада била једна од јачих упоришта такозване Ослободилачке војске Косова (ОВК). Ту је и планина Чичавица на којој такође постоје места која треба испитати, као и локације у близини Ђаковице и Клине - наводи наш саговорник.

И даље се чека одговор на питање шта је било са шест несталих припадника Војске Југославије у рејону карауле Кошаре на граници према Албанији, где су 1999. године вођене жестоке борбе. Тај крај је миниран и до данас није претражен.

- Ми имамо јасан захтев да се ово подручје истражи, дали смо карте те области Унмику чије екипе су некада учествовале у чишћењу терена и Еулексу који сада ради на том пројекту. Међутим, до сада је само мали део ове локације разминиран и овим темпом рада за читав посао биће потребно пет, шест година - истиче Одаловић.

Једна од локација за коју се верује да крије тела убијених Срба је Ливочко језеро код Гњилана. Комисија за нестале поново тражи претрагу терена, јер је претходна, како верују, била недовољна.

- Језеро су претражили рониоци, али доле је муљ и веома је слаба видљивост. Ми тражимо нове методе - испуштање воде и претрагу дна, јер имамо информацију да су тела неких Срба који су убијени у близини ове локације бачена у језеро. Сада чекамо одговор надлежних - каже наш саговорник.

Преко трибунала за ОВК до гробница на северу Албаније

Информације да се на северу Албаније налазе масовне гробнице Срба и неалбанаца морају да се провере и истрага у вези тога мора да се оконча, а правни основ за то је формирање суда за ратне злочине које је чинила ОВК, сматра Вељко Одаловић. Бивша хашка тужитељка Карла дел Понте је у књизи "Лов, ја и ратни злочинци" навела да је тужилаштво дошло до сазнања да су Србима који су нестали 1999. године на Косову вађени органи који су кријумчарени и продавани страним клиникама, а према неким информацијама више од 300 Срба отето је и пребачено у нелегалне логоре на северу Албаније где су мучени и убијани.

- Ако је тачна информација Карле дел Понте највећи део наших несталих пронаћи ћемо тамо. Међународна истрага помоћи ће да се реши ово питање, али и да се отворе нова, као што је на пример архив ОВК, у којем могу да се крију важне информације о судбини отетих и несталих - каже Одаловић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се