Читај ми!

Преносимо

Пословање са Западом важније од историје?

Конфликт на Криму и даље је у фокусу немачких медија. "Владе земаља на Западу више немају никаквих илузија", пише поред осталог "Франкфуртер алгемајне цајтунг". Али питање је да ли ће се на Криму све завршити.

"Након анексије Крима, Русија износи чињенице за које на Западу очигледно нису ни помишљали да би могле наметнути питања, на пример, да ли ће се руски председник Путин задовољити преузимањем Крима или ће та грозница можда потрајати. Јер је доктрина иза које стоје Путин и Медведев, да се може интервенисати где год су интереси Руса угрожени, након интервенције на Криму оснажена", примећује Франкфуртер алгемајне цајтунг.

Хановерише алгемајне открива "прве знаке смиривања страсти". "Све чланице Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) сложиле су се за слање посматрача у Украјину. Ту одлуку подржала је на крају и Русија, што би могло да значи да је став председника Путина - барем до даљег - да осим територије на Криму, неће бити окупације других делова Украјине."

Ноје оснабрикер цајтунг је скептичан, посебно након оцене немачке министарке одбране: "Урсули фон дер Лајен било би боље да ћути. Јер док се канцеларка Меркел и шеф дипломатије Штајнмајер залажу за дипломатско решавање кризе на Криму, министарка одбране говори о јачању улоге НАТО-а, као да је војна опција уопште у игри. Такав став би могао да наговести двојну стратегију Запада, што би у овом тренутку било изузетно неповољно. Уз то, тек је донета одлука о слању заједничке посматрачке мисије ОЕБС-а у Украјину - уз сагласност Русије. То је први успех на путу деескалације, који би требало да прате и други."

За дневник Велт је привредна структура Русије најрањивија: "Криза у Украјини наговештава прве последице по руску привреду и банковне рачуне олигарха из ове земље. Стиче се утисак да притисак Запада на Русију има утицаја на привреду и пре него што би могло доћи до увозних и извозних рестрикција, инвестиционих ограничења које најављују Европа и САД. То наговештава наду, додуше са великим опрезом, да ће Русија у једном тренутку морати да попусти и да ће самопоуздање Кремља, пре свега засновано на догађајима из прошлости, постати прескупо и бити изоловано. Пословање са Западом, за Путина и његове старе пријатеље на челу више концерна, ипак је много вредније. Уосталом, светска трговина може бити снага која промовише мир, који нам је свима потребан", наводи се у коментару Велта.

Противници евра и даље трагају за својим профилом

"Ово је први прасак", започиње дневник Тагесцајтунг из Берлина коментар о конгресу странке Алтернатива за Немачку (АфД).

"Великом већином страначки делегати се изјашњавају против партијског статута, којег је предложило руководство странке. Први пут је дигнут глас против свемоћног лидера Бернда Лукеа. Међутим, колико је странка АфД од њега и даље зависна, показало се непосредно након тога. Луке је поздрављен овацијама. Јер успеху странке допринео је управо он, иако је шеф у вођењу странке понекад био превише чврст. Тензија у партији, која балансира између бирача разочараних у немачке либерале и конзервативце, у међувремену је постала огромна. Уколико ауторитет руководства странке поново буде нарушен, АфД ће кренути путем са много неизвесности", пише берлински лист.

"Бирачи који подржавају политику партије Алтернатива за Немачку, која је иначе веома критична према евру, више нису сигурни за кога на предстојећим изборима за Парламент ЕУ, 25. маја да гласају. Шта је прави избор? Национал-конзервативци, десничари и популисти или тржишно оријентисани либерали? Аргументи које АфД користи критикујући немачку владу и њену европску и енергетску политику, не могу се тек тако игнорисати. Ни њихово упозорење о стварању једне европске супердржаве, засноване на бриселској бирократији. Ипак, алтернатива коју нуди ова странка није у складу са временом, јер је заснована на поделама, а оне воде ка губитку, а не добитку. Такав приступ води ка националној и државној фрагментацији, а самим тим и ка глобалној политичкој безначајности", анализира Фолксштиме из Магдебурга.

Конгрес партије АфД указује на дезоријентисаност нове странке, која је преко ноћи придобила знатну подршку међу бирачима, пише Тирингише ландесцајтунг из Вајмара: "Алтернатива за Немачку и даље није у стању да одлучи којим путем треба да се крене. У том процесу самооткривања сведоци смо бурних унутарстраначких расправа и мноштву звиждука, али то је у складу са фазом кроз коју ова странка тренутно пролази."

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво