Преносимо

Да ли се на разговоре о влади чека због исказа Дарка Шарића

Крајем ове или почетком следеће недеље почеће разговори о формирању нове владе. Како се, међутим, све чешће незванично може чути, састав будуће владе могао би да зависи и од оног што ће нарко-бос Дарко Шарић рећи у понедељак у Специјалном суду.

Разговори о формирању нове владе почеће крајем ове или почетком следеће недеље, најавила је јуче потпредседница Српске напредне странке Зорана Михајловић, наглашавајући да ће одлука о могућим коалиционим партнерима СНС бити донета на основу програма који будућа влада треба да спроведе. Како се, међутим, све чешће незванично може чути, састав будуће владе могао би да зависи и од оног што ће нарко-бос Дарко Шарић рећи у понедељак у Специјалном суду.

Неки медији су већ пренели, наводно из извора блиских Александру Вучићу, да у влади неће бити места ни за СПС, ни за НДС-Зелени, уколико Шарић, уз валидне доказе, оптужи Ивицу Дачића или Бориса Тадића, или њихове блиске сараднике.

"Политика" је, подсетимо, већ пренела информацију из поузданог извора у Бироу за координацију служби безбедности да се Шарић током лета за Београд, пред агентима БИА, посебно окомио на двојицу српских политичара, које је, уз гомилу непристојних речи, назвао "лажовима који су га продали". Кога је именовао и шта је испричао о тим политичарима, извор "Политике" није желео да прецизира, али сматра да ће клупко тек сада почети да се одмотава.

Подсећања ради, министар правде Никола Селаковић изјавио је, поводом хапшења Дарка Шарића, да се основано сумња да је постојао контакт између државне структуре, са једне стране, и криминалних организација, са друге.

У СПС, рекло би се, нису забринути. Председник извршног одбора социјалист Бранко Ружић оценио је јуче да ће та странка и даље играти значајну улогу у политичком животу Србије без обзира на то да ли буде у власти или опозицији.

"СПС ће у недељу 23. марта одржати седницу Председништва и анализирати резултате који су постигнути на претходним изборима и који су одлични", казао је Ружић, а преноси Бета. Ружић је навео да ће на тој седници СПС направити пројекцију будућих корака.

Он је додао да очекује да СНС која је, како је истакао, добила импозантан број гасова на изборима, покрене иницијативу за формирање владе, јер има легитимитет за то. Према његовим речима, СНС ће одлучивати о прерасподели политичких утицаја и политичке моћи, али и одговорности у будућој влади и о томе ко ће све утицати на друштвене процесе у Србији.

Зорана Михајловић је јуче рекла, како преноси Танјуг, да још није заказана седница председништва странке, као ни главни одбор, који ће размотрити питање будуће владе, али, напоменула је, то је питање дана. Она је подсетила да још није познат број ресора будуће владе, те нагласила:"Најважније је да нова влада буде функционална и ефикасна. Покушаћемо да на свако место у влади ставимо људе који могу да се носе са проблемима 24 сата дневно." На питање да ли ће ДС бити коалициони партнер СНС, Зорана Михајловић је истакла да о томе није разговарано.

Политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић сматра да ће нова влада бити релативно брзо формирана и да су веће шансе да у њу лидер СНС Александар Вучић позове председника НДС Бориса Тадића него досадашњег коалиционог партнера СПС. Како је навео у изјави Танјугу, бирачи би можда због тога "мало гунђали", али, како додаје, сигуран је да би им се то "могло упаковати и објаснити зашто је добро".

"Није искључено да сведочење Дарка Шарића посредно или директно утиче на избор коалиционог партнера. Зато је врло вероватно да ће Вучић ићи на то да узме колико-толико озбиљног партнера", истакао је Вукадиновић.

Бранко Ружић јуче није желео да одговара на то да ли за СПС постоји нека странка с којом не би желела да уђе у евентуалну коалицију у будућој влади, наглашавајући да социјалисти нису у ситуацији да се баве спекулацијама.

„Сматрамо да оне патуљасте странке које сада изражавају антагонизме или незадовољство потенцијалним партнерима, а да их при том нико још није ни позвао да учествују у прерасподели политичке одговорности, показују дозу политичке неодговорности лидера тих странака", казао је Ружић. Лига социјалдемократа Војводине, која је наступила у коалицији с Новом демократском странком, јуче је навела да неће ући у владу ако у њој буду социјалисти.

И Славица Ђукић Дејановић (СПС) и Драган Марковић Палма, лидер Јединствене Србије, потврдили су јуче да није било разговора о новој влади. Министарка здравља је навела да будући министар здравља треба да буде способан човек и да ће, уколико то буде Златибор Лончар, како се спекулише, то бити добро. А Палма је у Јагодини, како преноси Бета, изјавио да о томе кога ће да позову на разговоре о влади одлучују Вучић и СНС, и да ће се коалиција СПС-ПУПС-ЈС одазвати уколико је позову.

Он је, анализирајући резултате парламентарних избора, рекао да су изборни резултати те коалиције добри, мада је очекивао мало више гласова. "Сигуран сам да би резултат био исти као 2008. и 2012. године да су били локални избори", рекао је Марковић, чију је странку у Јагодини на парламентарним изборима победио СНС.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво