Читај ми!

Преносимо

Седам деценија у пензији

На адресе 423 пензионера у Србији сваког месеца већ 55, односно 65 година, стижу пензије, а рекордер је Београђанка која је прима свих 68 година.

Од 1,7 милиона пензионера у Србији, на 423 адресе чекови стижу сваког месеца већ дуже од пола века. Примају их наши суграђани који су то право стекли у периоду од 1949. до 1959. године. Дакле, пензију примају 55 односно 65 година.

У Србији најдуже пензију прима једна пензионерка из Београда - пуних 68 година. Пензију је остварила непосредно по завршетку Другог светског рата, 1946. године као инвалидски пензионер, док њен колега из Ниша инвалидску пензију прима од 1949. године. Дакле, 65 година.

Старосни пензионер из Београда трећи је на листи пензионера коме се посрећило да пензију прима много дуже него што је радио. Он је пензионисан 1950. што значи да пензију ужива већ 64 године.

На списку оних који најдуже користе пензију још је осморо инвалидских пензионера који су пензионисани 1951. године, као и још четрдесетак пензионера, инвалидских и старосних, који су то право стекли и користе га од 1952. године. У Србији има и по 15 пензионера који пензију подижу од 1953, односно 1954. године, дакле дуже од шест деценија - 61 и 62 године.

Најстарији пензионери, који су те среће да и данас примају пензију, рођени су 1919. године, што значи да носе својих 94 и 95 година старости. Двоје њих је из Београда и један из Лесковца. Сви су старосни пензионери, с тим што је први у пензију отишао 1977. године, дакле пре 37 година, други годину дана касније, док је трећи у пензији 23 године од 1991.

Сви они су се пензионисали по законима који су важили у том тренутку, што значи да своју пензију користе правично, а то што дуго живе је, свакако, срећна околност за њих и њихове најрођеније, с обзиром на то да има оних бивших радника који су уплаћивали стаж по 30 и 40 година, а ни дана нису у пензији.

Како се може видети у годишњем статистичком билтену ПИО фонда, просечна старост свих пензионера у Србији је 68 година за старосне и 66 година за инвалидске пензионере. Нешто је већи просек код пољопривредних пензионера - око 73 године.

Просечан стаж корисника пензија за мушкарце је 36, а за жене 30 година. Код инвалидских пензионера то је за мушкарце 25 година, а за жене 21, док је просечна старост корисника пензије код мушкараца 63 година, а код жена 59. Код инвалидских пензионера то је још мање - мушкарци 56, а жене 52 године старости.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво