Читај ми!

Преносимо

Споменик Гаврилу Принципу на Калемегдану

Најпознатији члан "Младе Босне", ускоро ће добити спомен-обележје у Београду. Иницијатива потекла из Владе Србије.

На стогодишњицу почетка Првог светског рата Гаврило Принцип добиће први споменик у Београду. Обележје у част најпознатијег члана Младе Босне биће најкасније до јуна откривено у Калемегданском парку. Идентичан споменик Принципу биће подигнут и у Источном Сарајеву.

Иницијатива за подизање споменика атентатору на аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда потекла је од Владе Србије у оквиру обележавања века од Сарајевског атентата и почетка Великог рата. Србија и српски народ на тај начин ће исправити и својеврсну неправду према Принципу, који никада није добио споменик.

Како преносе извори Новости, планира се постављање грандиозног спомен-обележја, које ће бити подигнуто на Калемегдану, а ускоро ће бити одређена и тачна локација. Место које ће највероватније бити изабрано за Принципов монумент биће недалеко од споменика захвалности Француској.

Идеју да Принцип добије место у алејама знаменитих личности над ушћем Саве у Дунав подржава и историчар Миле Бјелајац и напомиње да је Србија матица српског народа која би требало да ода почаст сваком Србину вредном историје, без обзира на место рођења или живота.

"Гаврило Принцип је био борац за слободу и заслужује адекватну почаст" изричит је Бјелајац. - Подизање оваквог споменика није терање ината Европи, која би као "складиште старих вредности" требало да разуме мотиве овог чина. Принцип је био убеђени противник сваке окупације, а право на борбу за слободу не може да се негира.

Иако се низ школа и јавних установа деценијама назива по овом револуционару, монумент у Београду биће први Гаврилу Принципу у част. На његов чин у прошлости гледало се у светлу контроверзи око улоге Србије у атентату, што је вероватно и био разлог због чега Принцип до сада није добио спомен-обележје.

На ово подсећа историчар Бојан Димитријевић и позива на опрез због могућих злоупотреба овог чина од нових прекрајатеља историје.

Принцип и сарајевски атентатори данас почивају у заједничкој гробници у Сарајеву, недалеко од насеља Кошево, а скромна капела једини је споменик младим револуционарима. Овај објекат назива се "Гробница видовданских хероја" и чува посмртне остатке једанаесторице чланова Младе Босне.

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара