Читај ми!

Преносимо

Вукчевић: Појединци релативизују ратне злочине

Мислим да је у току релативизација ратних злочина од стране појединаца у правосуђу, у покушају да се, иако то нико није тражио од њих, додворе одређеним политичким круговима.

У судским одлукама које су нам достављене већ смо нашли низ противречности које ће бити разлог за улагање захтева за заштиту законитости, каже Владимир Вукчевић, тужилац за ратне злочине, одговарајући на питање о обарању пресуда у случајевима "Ловас", "Гњиланска група", као и о одлуци Уставног суда да усвоји жалбу Саше Радака, осуђеног на 20 година затвора због злочина на Овчари, коју је поднео због повреде права на правично суђење.

Вукчевић наводи да је опасно за демократију једне државе да нижи судови не поштују ставове виших.

"Овакве одлуке ће на међународном плану нанети велику штету Србији, увредиле су жртве, а нимало не личе ни на правду ни на адекватну примену права", истиче тим поводом Владимир Вукчевић, тужилац за ратне злочине.

Припадник "Шкорпиона" Слободан Медић погинуо је у саобраћајној несрећи 31. децембра код Сремске Митровице. Јавност је у најмању руку била изненађена што је он био на слободном новогодишњем викенду, а било је реакција стручне јавности да у Србији нема јасне регулативе о томе како најтежи осуђеници могу да излазе на слободне викенде.

- По закону је то било могуће. Међутим, свестан бола породица погинулих у саобраћајној несрећи, не могу да заборавим бол породица оних голобрадих дечака којима су "Шкорпиони" свесно одузели животе, ругали им се пред смрт и снимали њихово стрељање. Мислим да је награда онима који су починили најтеже злочине штетна за државу, за правду, и лоша и увредљива порука породицама стрељаних дечака у Трнову.

На тај начин су "Шкорпиони" учинили стравичан злочин и нанели велику штету и срамоту српском народу. Њихово недело, убиство деце, била је прва вест у свим светским медијима, а сада их неко за то награђује у складу са затворским правилима. Био је уторак поподне. Да ли је то викенд, и ако јесте, колико викенд траје? Колико сам чуо, има још таквих на слободи, на пример Репановић, осуђен за злочин у Сувој Реци. Као што сам рекао, поступак релативизације ратних злочина је у току. Охрабрујуће је што политичка елита у овом тренутку шаље јасне поруке да свако ко је одговоран за злочине мора за њих и да одговара. Мислим да је много већи проблем у самом правосуђу.

"Случај Жута кућа" је такође последњих дана био у жижи интересовања јавности због навода приштинског "Експеса" да оптужница само што није подигнута против вођа ОВК. Имате ли ви нових сазнања о овом предмету, састајали сте са са Вилијемсоном прошле године неколико пута?

- У сталном смо контакту са Вилијемсоновим тимом, та истрага траје и још неко време ће трајати. Истрага се одвија у неколико земаља, и у Србији, и сигуран сам да Клинт Виљемсон и његов тим професионално обављају свој посао. У то сам се лично уверио. Имамо много нових сазнања до којих смо дошли, али управо због истраге те нове чињенице држимо у фајловима "Строго поверљиво", до потпуног разрешења случаја убиства, отмица и трговине органима.

Шта се догађа у вези са предметом убиства браће Битићи у Петровом селу? Има ли помака и докле је дошло расветљавање улоге бившег команданта Жандармерије Горана Радосављевића Гурија у овом злочину?

- Мислим да је веома важан однос државе према нерасветљеним злочинима из прошлости који се могу назвати државним злочинима. Један по један злочин из прошлости се решава и то нам даје наду да ћемо доћи до довољно доказа да можемо ући у наредну процесну фазу.

Ненадлежни за злочин у "Панди"

Потпредседник Владе Александар Вучић рекао је да следи изненађење у случају убиства српских младића у кафићу "Панда" у Пећи 1998. године. Да ли је ваше тужилаштво укључено у истрагу?

- Не, злочин се десио пре рата, тако да он није у нашој надлежности. У два наврата смо разговарали са породицама страдале деце и помогли смо им колико смо могли у том тренутку. Ипак, не изненађују нас овакви обрти јер је и у случају "Шакала" било сличних ситуација, када су Срби пљачкали Србе, у униформама ОВК.

Прегледаћемо Арканове сефове

У сарадњи са Трибуналом радите ли на још неким предметима у предистражном поступку?

- Јуче је Виши суд у Београду, на наш захтев, одобрио процесну радњу којом ћемо извршити увид у садржај Арканових сефова у потрази за доказима. Као што знате, Аркан је оптужен у Хагу 1997. године, а оптужница је објављена 2001, а након његовог убиства ова оптужница је повучена. Остао је значајан материјал који нам је достављен из Трибунала и који сада анализирамо.

Ускоро решење случаја "Штрпци"

Истрага злочина у Штрпцима?

- На крају смо потраге за одговорнима. Захваљујући сарадњи са Хагом и регионалној сарадњи убрзо ћемо објавити до чега смо дошли и заједно са колегама из Босне и Херцеговине одговорне привести пред лице правде. Веома су важне одређене процесне радње које у овом тренутку моји заменици и официри за везу обављају у Хагу. Настојаћемо да кроз "Сребреницу", "Штрпце", "Дубраву" и још два предмета у којима размењујемо информације и доказе са Босном, демантујемо оне који нас критикују.

Оклевање због МСП

Каква је ситуација у предмету злочина у Двору на Уни 8. августа 1995. у хрватској акцији "Олуја". Тада је убијено десетак штићеника дома за хендикепирана лица. Има ли напретка у предмету?

- Двор на Уни је заједнички предмет колега из Хрватске и нашег тужилаштва. Ми смо многе недоумице отклонили, указали на формације које су починиле злочин, а колеге из Хрватске раде на њиховој идентификацији. Међутим, чини ми се да тужба и контратужба и будући поступак пред Међународним судом правде даје аргумент за оклевање, у страху од евентуалног наношења штете сопственој држави.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара