Преносимо

Хрватска прва на потезу

Новости откривају: Одређен редослед изношења доказа пред Међународним судом правде. За изношење доказа Београд и Загреб имају пет недеља, хрватски тим има уводну реч 3. марта.

Историјски процес у Међународном суду правде, у коме су Хрватска и Србија тужиле једна другу за геноцид од 1991. до 1995, почеће 3. марта и трајаће пет недеља.

Како сазнају "Новости", петнаесторо судија овог највишег суда Уједињених нација донело је следећи распоред:

- Први ће иступити адвокати и професори међународног јавног права из Енглеске који заступају Хрватску. У уводној речи, они ће објаснити због чега су поднели тужбу против бивше СРЈ, каква је била природа конфликта и најавити које ће све доказе извести. За ову фазу поступка, суд им је оставио недељу дана.

- Наредна седмица резервисана је за исказе њихових сведока. Засада се зна само да ће међу њима бити и председница Хелсиншког одбора за људска права Соња Бисерко.

- У трећој недељи процеса правни тим Србије, предвођен Сашом Обрадовићем, изнеће одговоре на хрватску тужбу и контрааргументе којима ће побијати наводе званичног Загреба.

- Друга рунда овог процеса почеће изношењем аргумената Србије по противтужби, а затим ће, по истом сценарију, Хрвати добити време за своје противаргументе.

За премијера Србије Ивицу Дачића потпуно је јасно да у Хрватској не постоји политичка сагласност за повлачење тужбе за геноцид против Србије. 

"Ако могу да се повуку тужбе, мислим да би то било најбоље, јер би се то питање тиме скинуло с дневног реда, а онај ко је крив за неке ратне злочине треба да одговара, па да се тиме спречи неко поновно ширење антисрпског, односно антихрватског расположења", рекао је Дачић.

Наш адвокат и професор Шабас 

Ставове Србије браниће и професор Вилијам Шабас са Универзитета у Лајдену, адвокат Новак Лукић који је у Хашком трибуналу одбранио Момчила Перишића оптуженог за злочине у Хрватској.

Лукић је био и бранилац Веселина Шљиванчанина оптуженог за злочине у Вуковару у чијем је процесу усвојена прва ревизија и Трибуналу.

У српском тиму су и бивши директор Канцеларије за сарадњу с Трибуналом Душан Игњатовић, као и Андреас Цимерман који је био део српског тима у процесу који је покренула БиХ 

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара