Преносимо

Марк Соколић: Увредио бих се и да сам Србин

Градоначелник Форт Лија, Марк Соколић, за "Новости", о афери која потреса САД. Верујем да је овде реч о мешавини великог незнања и жеље за погрдом.

Градоначелник места Форт Ли Марк Соколић, није изненађен бурном реакцијом Срба после открића да су га сарадници гувернера Њу Џерсија, Криса Кристија, у неуспелом "осветничком" подухвату, погрдно назвали "малим Србином".

У телефонском разговору за Новости Соколић, иначе Американац не српског већ хрватског порекла, истиче: "Желим да будем потпуно јасан. Мене није увредило то што су ме назвали Србином, јер да сам Србин био бих поносан на то, исто као што сам поносан на своје порекло. Али, увредљив тон је оно што изазива гнев. Да сам Србин и ја бих био веома увређен тиме - каже градоначелник са којим смо разговарали док је био у својој канцеларији.

Афера се "захуктала" у САД открићем да су Кристијеви сарадници одлучили да се освете демократском градоначелнику Соколићу, јер није желео да гувернеру пружи подршку на изборима. У јавност су, наиме, "процурили" мејлови у којима један од Кристијевих сарадника пише да ће "ово бити тежак новембар за малог Србина", после чега је уследила и освета. Затворено је неколико трака моста који води ка Форт Лију, што је изазвало потпуни хаос у месту оставивши његове житеље без хитне помоћи, редовног снабдевања...

Соколић не жели да спекулише о томе шта су Крисови сарадници мислили помињући "малог Србина", али верује да је реч о мешавини великог незнања и жеље за погрдом.

Ипак, изненађен је избором речи: "Када човек жели да уради тако нешто, прво правило би било управо да не употреби фразу као што је "мали Србин", примећује Соколић.

Он каже да је месташце Форт Ли пуно досељеника пореклом из Источне Европе, и да међу њима има Срба, од којих су многи и његови лични пријатељи: "Никада о људима у мом граду не размишљам на етничким основама. Важно ми је да су то добри, радни људи, који брину о својим породицама и свом граду. А Срби које познајем управо су такви, и они ни у ком случају не заслужују речи какве су им упућене из Кристијевог окружења", наглашава Соколић.

Он је, каже, упознат са дешавањима на овим просторима, и начином на који су Срби медијски приказивани. Али, у Форт Лију, где једни поред других живе становници и српског и хрватског порекла, он истиче да нема ни дискриминације нити етничких напетости. Додаје и да је он сам, иако је рођен у Америци, везан за Лошињ, одакле потичу његови преци по оцу (мајка му је Италијанка), али да је и Србија у којој никад није био, на његовој листи места које жели да посети.

А што се Кристија тиче, Соколић је прихватио извињење гувернера који је лично дошао да га моли за опроштај. Ствари се, међутим, овим извињењем не завршавају, нити решавају. "У току је више истрага овог случаја, од којих је у једну укључен и Еф-Би-Ај", каже Соколић.

Дијаспора тражи извињење

Директор Канцеларије Владе Србије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Славка Драшковић изјавила је да је српска дијаспора у Америци упутила протест гувернеру Њу Џерсија Крису Кристију и затражила од њега да се извини због вређања српског народа.

Драшковићева је поручила да се не сме дозволити да се свако презиме које се завршава на "ић" идентификује са лошим и погрдним и да се постане жртва предрасуда када је у питању српски народ.

"Овај инцидент говори да су и даље присутне предрасуде и увреде српског народа, а Срби су остали ‘лоши момци'. Србији је потребна одлука, добра лоби фирма и помоћ српске дијаспоре како би информације о Србији и српском народу вратиле добро име Србије", оценила је Драшковићева.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво