Читај ми!

Преносимо

Опозиција чешће за Владу него против

Како су гласали посланици Скупштине Србије током прошле године?

Посланици опозиционих партија у Скупштини Србије у протеклој години више пута су подржавали и изгласавали предлоге који су стизали из Владе у парламент него што су гласали "против", показују подаци Отвореног парламента у које је Данас имао увид.

Глас "за" у парламенту представници опозиције дали су више од 2.000 пута, док је "против" било око 1.500 гласова.

Највише су законске предлоге и друге одлуке власти у Скупштини подржавали посланици СПО-а и клуба Заједно за Србију (ЗЗС), који предводи Душан Петровић. Партија Вука Драшковића гласала је у прилог више од 454 предлога, а против су имали свега 55 гласова. Посланици ЗЗС дали су 105 афирмативних гласова и 30 негативних.

Предлоге власти, као и других предлагача, подржавао је у већини случајева и Савез војвођанских Мађара, са 288 гласова "за" у односу на 113 "против". И највећа опозициона партија - ДС изгласала је више скупштинских одлука него што се успротивила некој. Статистика Отвореног парламента, наиме, показује да су демократе „дигле руке" за потврђивање одлука 925 пута, док је тастер "против" био притиснут 732 пута.

Више "против" усвајања одређених закона, прописа и других одлука биле су ДСС, ЛДП и ЛСВ. Партија чији је председник Чедомир Јовановић бележи 94 гласа "за" и 124 "против", ЛСВ 42 потврдна и 92 негативна гласа, док је ДСС гласовима посланика дао подршку 258 пута, а против био око 400.

Партија која је половином године изашла из Владе, Уједињени региони Србије Млађана Динкића, гласала је у прошлој години 1.250 пута  "за" и свега 29 пута "против".

С друге стране, посланици владајућих партија остали су лојални одлукама својих централа и сложно гласали у парламенту скоро сваки пут "за", као што је Данас и раније писао. Нико од представника СНС, СПС, Јединствене Србије, Нове Србије и СДПС Расима Љајића, према подацима Отвореног парламента, у 2013. години није дигао глас против нечега.

Једини представник владајуће коалиције који је гласао "против" био је посланик ПУПС-а Борисав Ковачевић, који је то учинио пет пута за последњих годину дана. Укупно гледајући, око 150 посланика - владајуће коалиције и неколико представника опозиције, никада није дало негативан глас.

Када је реч о броју говора са скупштинске говорнице, посланици су у прошлој години узели реч укупно скоро 18.000 пута. Најактивнији народни посланик је био Срђан Миливојевић из ДС, који се обратио 367 пута. У ред најпричљивијих посланика уврстили су се и Јанко Веселиновић из ДС са 294 обраћања, Зоран Бабић из СНС са 291 и Бојан Ђурић из ЛДП са 263 обраћања.

Међу посланицама најактивније су биле Јудита Поповић из ЛДП са 229 обраћања, Милица Војић Марковић из ДСС са 209, Донка Бановић из ДСС са 153, Радмила Геров из ЛДП са 121 и Бојана Божанић из ДСС са 112 обраћања у 2013. години.

Ниједном се није обратило 17 посланика

Подаци иницијативе Отворени парламент показују да се у прошлог години ниједном за скупштинском говорницом није обратило укупно 17 посланика. Међу њима су напредњаци Милинко Живковић, Радован Раичевић, Зоран Пралица, Слободан Перић, Душица Николић и Мирјана Марјановић.

У последњих годину дана реч се није могла чути ни од демократа Живојина Станковића, Бориса Ранковића, Милана Миросављевића и Владимира Јовановића, затим ни од Зорана Васића из ЈС, Рајка Стевановића из УРС-а, Бошка Ристића из ЗЗС-а, Снежане Пауновић из СПС-а, Ненада Милића из ЛДП-а, Александра Чотрића из СПО-а.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво