Преносимо

Заједничке амбасаде са земљама региона?

Србија нуди суседима успостављање заједничких дипломатских представништава у инoстранству по "скандинавском моделу", што би значајно смањило трошкове мреже.

У циљу смањења трошкова наше дипломатске мреже, Министарство спољних послова понудиће у наредним недељама државама у региону успостављање заједничких представништава у иностранству.

Како сазнају Новости, већ су успостављени контакти са Скопљем, Подгорицом, Сарајевом, али и Љубљаном, о евентуалним заједничким дипломатским испоставама у Африци, Азији и Латинској Америци.

Србија током ове године планира да отвори три амбасаде (Саудијска Арабија, Катар и Гана) и пет дипломатских канцеларија (Венецуела, Чиле, Перу, Вијетнам и Камбоџа) и управо би на овим дестинацијима могао да профункционише "скандинавски модел".

Шеф дипломатије Иван Мркић каже за Новости да би већ до краја године могао да се постигне договор:

- Најближе смо договору са Македонцима и Црногорцима. Ми настављамо са својим планом ширења ДКП мреже, али ћемо понудити свима који су заинтересовани да нам се прикључе. То би, с једне стране, смањило трошкове, али би омогућило да државе региона буду заступљеније и видљивије у многим деловима света, као и да лакше здружено наступају на трећим тржиштима.

Мркић подсећа да се "скандинавски модел" показао као веома успешан и наводи пример Токија, где су у једној згради смештене дипломате из више од 15 земаља Латинске Америке.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара