Преносимо

Одлука о изборима 25. јануара

Гласање у престоници биће расписано у наредне две недеље, а о републичкој трци одлучује скупштина СНС.

Београдски избори биће расписани најкасније 17. јануара, јер тог дана истиче двомесечни мандат привремене управе. Коначну одлуку - хоће ли се истовремено одржати и ванредни парламентарни избори, напредњаци ће највероватније обелоданити на страначкој скупштини 25. јануара - сазнају "Новости".

Од дана расписивања градских избора па до њиховог одржавања може да прође најмање 45 или највише 60 дана, а према нашим информацијама најизвеснији датум за излазак на биралишта је 16. март.

Уколико се владајућа коалиција одлучи за најкраћу кампању, избори би могли да се закажу чак и за 2. март. У сваком случају, цури време и да напредњаци кажу коначну реч о ванредним парламентарним изборима. Јер, и они би морали формално да се распишу најкасније до краја јануара, како би и њихово одржавање "пало" 16. марта.

Премијер Србије Ивица Дачић поручио је у четвртак да су први потпредседник Владе Александар Вучић и он сагласни да избори у Србији нису приоритет и да то тренутно није на дневном реду:

- Ако Вучић не жели изборе, што бих ја онда разговарао са било ким другим. Ја сам са њим и Николићем правио владу, а шта мисле неки други, то могу приватно да износе. Избори у овом тренутку нису актуелни. Да ли ће ситуација водити ка њима, да ли ће бити промењен однос политичких снага, то је за каснију расправу. За време новогодишњих и божићних празника та тема никоме не пада на памет. Али, не због тога што се неко плаши избора.

Лидер социјалиста сматра и да би избори запечатили судбину опозиционих странака:

- Ако је већ тако и нема већих промена, осим ко ће шта бити, зашто губити време кад можемо да радимо. Избори би зауставили дијалог са Приштином, а самим тим и преговоре са ЕУ.

Потпредседник СНС Небојша Стефановић, са друге стране, сматра да ванредни парламентарни избори истовремено са београдским не би угрозили европски пут Србије:

- Заједнички избори ни на који начин неће угрозити евроинтеграције, јер ћемо међувладину конференцију имати 21. јануара и избори то не могу да угрозе. Друго, то ће бити брза кампања, ако се ти избори распишу, не дужа од 45 дана.

Стефановић је, као председник Скупштине Србије, формално задужен за расписивање и једних и других избора:

- Београдски избори биће одржани у законском року, а консултације су још у току. 

Формирати одбор

Програмски директор Транспарентности Србија Немања Ненадић рекао је у четвртак да би требало формирати скупштински одбор за надзор предстојеће изборне кампање, да би се спречила злоупотреба јавних функција у промотивне сврхе:

- Сигурно нас чека изборна кампања и то веома скоро, и сигурно неће бити времена да се исправе све оне ствари које треба да се ураде пре расписивања избора. Треба да се испитају све сумње о злоупотреби јавних ресурса и куповини гласова и да се спречи оно што је била масовна појава на свим претходним изборима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара