Читај ми!

Преносимо

Преговарачки оквир 21. јануара

Преговарачки оквир ЕУ и Србије највероватније ће бити објављен 21. јануара на дан међувладине конференције, сазнаје "Данас". Како је речено том листу, Европска комисија ће тада тај документ објавити на свом интернет сајту, када би и Србија то исто требало да уради.

Иако су у владиној Канцеларији за европске интеграције после одлуке Европског савета говорили да ће преговарачки оквир бити објављен на њиховом сајту чим буде преведен, то се није догодило.

Објашњење је на Одбору за европске интеграције у четвртак дала Тања Мишчевић, главни преговарач Србије, рекавши да Србија не може да објави тај документ док то не уради ЕУ.

Таман и да желимо да сва документа буду јавна, ми не можемо да то урадимо, ако немамо сагласност друге стране Док год ЕУ има ознаку ограниченог коришћења, не можемо документ да објавимо на веб-сајту, објашњава Мишчевићева

Додала је да нема основа да преговарачки оквир буде тајна. Међутим, његов власник, а то је ЕУ, одлучује када ће га објавити, рекла је Мишчевићева.

Мајкл Девенпорт, шеф делегације ЕУ у Србији, београдским медијима је рекао да ће брзина којом ће се Србија кретати на европском путу зависити од њених напора, политичке воље да се спроведу реформе и капацитета Владе да води преговоре.

Све то, према његовим речима, захтева формирање преговарачког тима што је пре могуће.

"У том случају, циљ да Србија уђе у ЕУ до 2020. имао би изгледа за успех", навео је Девенпорт.

Мишћевићева је одговорност за непостојање ужег преговарачког тима од десетак људи, експерата за поједине области преговора, преузела на себе, објаснивши да то није учинила, јер је у припреми за формално отварање преговора имала друге приоритете.

Преговарачки тим Србије постоји и у њему је више од 2.000 људи. То смо сви који учествујемо у скрининзма и припреми материјала, али немамо ужи преговарачки тим у којем може да буде 10 до 12 људи које бира Влада, рекла је Тања Мишчевић.

Наташа Вучковић из ДС-а, која је председница Одбора за европске интеграције, каже да што хитније треба формирати преговарачки тим јер чланови тима треба да учествују у свим фазама преговора.

"Било би добро да је тим већ био формиран кад су почели први аналитички прегледи, односно скрининзи".

Што се преговарачког оквира и његове тајности тиче, сигурно је да „власник" документа, у овом случају ЕУ, одређује да ли је тај документ јаван или тајан, као и то на који начин се документ дистрибуира заинтересованима.

Није добро да се ова процедура на било који начин мистификује или да се дају контрадикторне изјаве. Зато морамо инсистирати на што скоријем разјашњењу овог питања - истиче Вучковићева.

Вучковићева је указала да су на последњој седници Одбора за европске интеграције народни посланици инсистирали управо на потреби да добију тачне и поуздане информације, сада и убудуће.

Иван Андрић, потпредседник ЛДП-а и члан Одбора за европске интеграције и копредседник Одбора за праћење примене ССПС, изјавио је за Данас да ЕУ не жели да преговарачки оквир буде објављен пре званичног почетка преговора 21. јануара.

"Ја још нисам видео преговарачки оквир и не очекујем да он не буде доступан јавности после тога, јер је то махом технички документ. ЕУ ограничава доступност јавности неких делова преговора, не зато да би нешто крила, него да би делегације земаља чланица на састанцима током преговора могле слободно да износе своје ставове и водиле слободну комуникацију. Након састанака, њихови закључци су наравно јавни - објашњава Андрић.

Коментаришући то што Србија још нема ужи преговарачки оквир, Андрић каже да види да је главни преговарач Тања Мишчевић преузела одговорност на себе због тога, али указује да је заиста било важнијих послова.

"Није време за узбуну због тога што немамо ужи преговарачки тим. Ипак, очекујем да он буде формиран у наредних десет дана. Подсећам да Влада још није формирала тела за праћење примене ССП, иако су све неопходне одлуке донете - каже Андрић.

Упитан да ли се тиме што се касни са именовањем ужег преговарачког тима јавности ограничава могућност да се изјасни о тим људима, Андрић наводи да је то делимично тачно, али да Влада води преговоре и да одговорност за тај процес преузима Влада.

Јадранка Јоксимовић, чланица Одбора за европске интеграције из редова напредњака, каже за да преговарачки оквир није објављен јер је ЕУ ставила ознаку ограниченог приступа и када буде скинуто ограничење, биће достављено Скупштини.

Када је реч о преговарачком тиму, Јоксимовићева наводи да очекује да буде предложен у наредном периоду, јер је приоритет била припрема преговарачког оквира.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара