Читај ми!

Преносимо

Тјери Репентен: Не отежавамо пут Београду

Министар за европске послове Француске Тјери Репентен: Преговори треба да почну крајем месеца. Ценићемо напоре у вези са Косовом. У оквир нећемо да додајемао нове услове.

Француска је, заједно с Италијом, преузела иницијативу да приступни преговори са Србијом за чланство у ЕУ започну већ крајем децембра, што је истакнуто и у заједничкој декларацији на недавном самиту двеју влада.

Званични Париз се, такође, залаже да преговарачки оквир буде што повољнији, да пут Србије ка ЕУ не би још више био отежан, имајући у виду обавезе које већ стоје пред Београдом. У интервјуу за Новости, министар европских послова Француске Тјери Репентен наглашава да Београд у том смислу увек може да рачуна на подршку његове земље.

Докле се стигло с израдом преговарачког оквира?

Желимо да останемо што прецизнији када је реч о предлогу преговарачког оквира за Србију, какав је предложила Европска комисија, без додавања нових услова. Већ има много тога да се уради.

На шта би, по вашем мишљењу, сада требало да усредсредимо напоре?

Француска је увек подржавала процес европских интеграција Србије. О томе могу лично да посведочим, јер заседам у Савету за опште послове ЕУ. Наравно, истовремено подсећамо на услове, као и на напредак у њиховом остваривању. Међу њима је, свакако, и неопходна нормализација односа с Косовом.

Како она, по вашем мишљењу, напредује?

Добро. Истичемо позитивне напоре који су остварени на организовању локалних избора на Косову, иако је било изолованих проблема у домену безбедности, што не доводи у питање нашу позитивну анализу тих избора.

Како, уопште, оцењујете тренутне односе између званичног Париза и Београда?

Одавно наши односи нису били на тако добром нивоу, као што су сада. Са својим колегом Бранком Ружићем сам се срео два пута, а први пут на дан кад је преузео функцију. У међувремену смо имали више министарских размена. Желимо да угостимо, у мају, председника Србије Томислава Николића, током комеморативне изложбе поводом обележавања стогодишњице почетка Првог светског рата. Економски емисар за Балкан Ален Ришар је такође боравио у Србији. Пред нама су одређени пројекти економског, али и културног карактера, као што је, на пример, француска школа у Београду. Очекујемо, у том контексту, предлоге власти из Србије.

Верујете ли у јаку симболику почетка приступних преговора са Србијом 2014. и завршетка 2018, на стогодишњицу почетка и краја Првог светског рата?

Случајност је хтела да би преговори могли, вероватно, да потрају четири године. Истакао бих да је то амбициозан рок који показује ангажованост српских власти. Треба ли у томе видети и неки други, симболичан знак? Можда, ако гледамо из угла да се све завршава миром и помирењем.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије