Читај ми!

Преносимо

Немци инсистирају на поштовању правила

Берлин, Брисел, Београд - Немачка жели да настави процес проширења ЕУ уз стриктно поштовање правила о придруживању, што подразумева да Србија и Косово морају да испуне своје обавезе.

Заједно са нашим партнерима и савезницима желимо да активно приближавамо Западни Балкан Унији и НАТО - каже за Данас Кнут Флекенштајн, функционер немачке Социјалдемократске партије и посланик Европског парламента, коментаришући коалициони договор те странке са демохришћанским блоком канцеларке Ангеле Меркел о формирању нове владе Немачке.

Овај посланик СПД и ЕП указује да ће за владу "велике коалиције" у контексту проширења ЕУ бити важно "поштовање строгих критеријума, као и напредак који се јасно може проверити". "У процесу проширења значајне ће бити способности држава кандидата за придруживање, али и способности ЕУ за пријем нових чланица", наводи Флекенштајн.

Саговорник Данаса поручује да изјаву Кристофа Рецлафа, функционера Министарства спољних послова Немачке, да Берлин сматра да преговори о чланству Србије у ЕУ не треба да почну ове године већ најраније у јануару 2014. не треба доживљавати као коначан став.

"Рецлаф није познато име у Немачкој, а треба сачекати и одлуку нове владе. Уосталом, и да прва међувладина конференција између ЕУ и Србије буде одржана у јануару 2014. уместо у децембру 2013, то неће изазвати никакав технички проблем", објашњава Кнут Флекенштајн.

Хенри Боне, директор канцеларије Фондације Конрад Аденауер (КАС) у Србији, оцењује за Данас да ће и будућа влада Немачке инсистирати на стриктном поштовању правила о придруживању ЕУ, али да треба сачекати и видети да ли ће шеф дипломатије бити из редова социјалдемократа, будући да се у том случају може очекивати да ће он „покренути неке своје иницијативе".

Боне, чији је КАС близак ЦДУ канцеларке Меркел, такође сматра да гледиште Рецлафа не представља коначну одлуку Немачке, али да његова изјава „одражава доминантан став у Берлину да Београд и Приштина морају још много да раде како би спровели Бриселски споразум и добили позитивне оцене, што укључује и одређивање датума за почетак приступних преговора Србије са ЕУ на децембарском самиту Европског савета".

"Кључно је да се српски преговарачки тим добро припреми за почетак преговора са ЕУ и да свако од министарстава у Београду покрене опсежан и позитиван процес скрининга", наводи Хенри Боне.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије