Читај ми!

Преносимо

Хрватска и Србија опет би могле извозити тенкове

Посетом хрватског председника Иве Јосиповића Србији у октобру, биће формално завршен политички сукоб до којег је дошло средином 2012. године, када је Томислав Николић изабран за председника Србије, оцењује Роберт Бајруши у коментару за загребачки "Јутарњи лист". Према његовим речима могло би се догодити да за неколико година хрватско-српски тенкови опет буду продавани у Африци или на Блиском истоку.

Иво Јосиповић службено ће крајем листопада посјетити Београд и тако и формално завршити политички сукоб који траје откако је средином 2012. некадашњи четнички војвода Томислав Николић постао предсједник Србије. Јосиповићев посјет Србији договорен је на недавном регионалном скупу на Брду код Крања, а у дипломатским круговима оцјењује се као посљедњи корак у, новој, нормализацији односа Хрватске и Србије.

Није занемарива ни особна димензија, јер још прије неколико мјесеци високи хрватски дужносници у неформалним су разговорима Николића описивали као "старомодног националиста и лошег политичара који не разумије политичке процесе", а сада објашњавају како је српски предсједник "у приватним разговорима врло угодан и пуно мање радикалан него када говори за медије".

Успут се додаје и да су у Србији схватили да се не исплати стварање сталне напетости у односима с Хрватском те су зато пристали ријешити неке од хрватских захтјева, прије Јосиповићева доласка у Београд.

Иако се Зоран Милановић почетком године у Београду сусрео с премијером Ивицом Дачићем, састанак Николић - Јосиповић замишљен је као круна нормализације. Уосталом, управо је Томислав Николић критизирао Милановићев долазак тврдњом да је прије тога морао доћи предсједник Републике Хрватске.

До листопада би требало довршити споразум којим би се оптуженима за ратне злочине судило у њиховим садашњим пребивалиштима. Прошле године у Србији је на 12 година осуђен хрватски бранитељ Вељко Марић, а Хрватска је на 20 година осудила Милу Дакића који је на темељу међународне тјералице ухваћен у БиХ. Јосиповић и Николић на Брду код Крања начелно су се сложили о доношењу споразума који би регулирао да се у Србији суди Србима који сада живе на њезину територију, а Хрватима у Хрватској.

Томислав Николић обећао је да ће покушати помоћи и у откривању судбина несталих у рату у Хрватској, а изгледа да би Србија и Хрватска ускоро могле кренути у заједничку извозну акцију у земље тзв. Трећег свијета. За почетак, већ постоје планови о заједничкој сурадњи војних индустрија двију држава, јер је у прошлости Југославија била значајан извозник наоружања. Могло би се догодити да за неколико година хрватско-српски тенкови опет буду продани у Африку или на Блиски исток.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара