Читај ми!

Камионџије одустале од блокаде

Возачи камиона одустали од блокаде административног пункта Мердаре. Многи оставили камионе на пункту и вратили се кућама. У косовској царини разматрају могућност да се осам камиона који се налазе у међузони пусти на Косово и Метохију.

На административном прелазу Мердаре још стоји педесетак шлепера са робом из Србије, пошто им је од среде увече забрањен улазак на Косово и Метохију због ембарга који је увела косовска влада.

Иако су претходно најављивали да ће блокирати саобраћај на том прелазу ако не буду пуштени на територију Косова и Метохије, возачи су одустали од тога. Многи су оставили камионе с робом у колони и вратили се кућама.

Представник косовске царине на Мердару Сазан Латифај потврдио је за РТС да се разматра могућност да се осам камиона са робом из Србије који се налазе у међузони пусти на Косово и Метохију. За остале камионе ембарго важи до даљег.

У међузони, између два контролна пункта, налазе се камиони који не могу ни на Косово ни назад у централну Србију.

Возачи камиона на административном пункту Мердаре кажу да имају право на улазак на Космет пошто су платили све дажбине и прошли папиролошку процедуру пре него што је одлука косовске владе о забрани увоза робе из Србије ступила на снагу у среду у 20 сати.

Путнички саобраћај и транзит робе страног порекла за сада се обављају без већих гужви и задржавања.

Помоћница министра економије и регионалног развоја Бојана Тодоровић изјавила је да ће то министарство, у оквиру ЦЕФТА споразума, у наредна два дана, покренути механизам за решавање спора са чланицом - УНМИК Косовом и Метохијом.

У ресорном министарству кажу да су у контакту са Босном и Херцеговином која такође хоће да се обрати ЦЕФТИ јер је привремена администрација на Космету тој држави повећала царине за 10 одсто.

У Влади Србије очекују да се сада огласе и Брисел и Вашингтон како би се проблем решио. Нову понуду Приштине тумаче као сигуран знак да је забрана испоруке робе политички мотивисана. Царинске печате Косова, Србија неће признати.

Државни секретар у Министарству за Косово и Метохију Оливер Ивановић каже да би то значило да ако се призна печат независне  државе и њихова царина као таква, да ми онда морамо признати и пред јавношћу да смо признали независност Косова.

"Оно што је важно да докле год то важи за протекторат, докле год УНМИК или нека друга међународна мисија има контролу над тим простором ми то можемо третирати као део своје територије", каже Ивановић.

Иначе, од јануара до маја 2011. године, пласман робе из Србије на подручје Косова и Метохије повећан је за једну трећину, са 87 на 115 милиона евра, а само у мају повећање је износило 31,4 одсто, са 20,4 на 26,8 милиона евра, објављено је на Интернет страници www.makroekonomija.org.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије