Читај ми!

Мере против тероризма

Српска полиција преузима превентивне антитерористичке мере у оквиру обавеза које има као чланица Уједињених нација, изјавио министар унутрашњих послова Ивица Дачић у Хагу.

Заменик премијера и министар унутрашњих послова Ивица Дачић, на Европском конгресу шефова полиција у Хагу, рекао је да је српска полиција преузела превентивне антитерористичке мере у оквиру обавеза које има као чланица УН.

Дачић је рекао да су те мере предузете "у циљу предупређивања евентуалних терористичких акција у Србији, као и спречавања коришћења земље за припрему или извођење оваквих акција у другим државама".

"Неке од мера су и активно обезбеђивање потенцијално најугроженијих објеката -пре свега конзуларно-дипломатска представништва", рекао је Дачић.

Према Дачићевим речима, појачан је рад на граничним прелазима, како би се спречио и открио сваки покушај да се територија Србије користи као транзитно подручје за улазак потенцијалних терориста у земље ЕУ.

"Србија је и сама, поред свих мера које примењује, суочена са реалним облицима унутрашње терористичке претње, кроз сталне покушаје преношења одређених активности албанских екстремистичких и терористичких група са подручја Косова и Метохије, на подручје југа Србије", рекао је Дачић.

Дачић је навео и да поред напора међународне заједнице, на Косову и Метохији нису осигурани лична и имовинска сигурност и равноправност свих грађана, као ни безбедносно окружење за преостало српско и друго неалбанско становништво".

"Постоји тесна веза између тероризма и транснационалног организованог криминала, а да се периоди криза показују као најпрофитабилнији за криминалне групе", рекао је Дачић.

Дачић је колеге упознао и са новим обликом терористичког деловања у Рашкој области, кроз активности вехабија, чијих је 15 припадника ухапшено и осуђено на затворске казне, због планирања терористичких активности и велике количине наоружања и експлозива који су пронађени код њих.

Министар унутрашњих послова је указао на неопходност заједничке борбе против тероризма у Европи и подсетио да је Србија своје партнерство више пута и практично показала.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара