Читај ми!

Нема признавања Косова

Српски преговарачки тим ни на који начин неће ни имплицитно ни експлицитно признати независност Косова, већ је сврха дијалога да помогнемо Србима који живе на Косову, рекао је за РТС шеф преговарачког тима за дијалог са Приштином Борко Стефановић.

Шеф преговарачког тима Београда за разговоре са Приштином Борко Стефановић рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да Србија ни на који начин неће признати независност Косова, већ да дијалог има за циљ да олакша живот Србима на Косову.

"Срби на Косову јако тешко живе, све их је мање, сусрећу се са административним препрекама и због тога не могу да користе права као и сви други грађани. Ова решења ће решити те проблеме, а касније ће довести до регулисања крупнијих питања у односу Београда и Приштине", рекао је Стефановић.

Коментаришући изјаву Едите Тахири да је посредник Европске уније Роберт Купер двема странама 6. јуна понудио предлоге споразума о шест питања која су била предмет разговора, Стефановић је рекао да се од почетка дијалога разговара само о предлогу Београда и да "не постоје предлози ЕУ ни предлози Едите Тахири".

"Оно што смо успели јесте да приближимо ставове и они су конципирани у папиру који смо направили, где се налазе ставови две стране", рекао је Стефановић, нагласивши да очекује да се први договори постигну у наредних неколико дана.

"Неће бити потписивања споразума, довођења две стране на исту раван, већ ће две владе спроводити договорено уз мониторинг Европске уније, која ће оформити радне групе за то", рекао је Стефановић.

Стефановић је рекао да ће на основу договора Срби са Косова и Метохије моћи слободно да се крећу по читавој покрајини и да без проблема прелазе административну линију између централне Србије и Косова и Метохије.

Србија као држава ће наставити да води евиденцију о катастру и матичним књигама рођених, а Срби са Косова и Метохије ће моћи да користе и број мобилне телефоније 064 и струју из српских електрана, рекао је Стефановић говорећи о томе шта ће бити обухваћено договором Београда и Приштине.

Стефановић је негирао да ће грађанима Косова бити дозвољено да путују са косовским пасошима кроз Србију, као и са косовским таблицама.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара