Читај ми!

Холандија ће ратификовати ССП

Очекујем да ће у недељама које долазе Холандија ратификовати ССП, изјавио потпредседник владе Србије Божидар Ђелић, додавши да је реч о редовној процедури. Влада Холандије већ је одлучила да одобри Споразум, истакао посланик владајуће Либералне странке Хан тен Бруке у холандском парламенту.

Потпредседник Владе Србије Божидар Ђелић изразио је у Бечу очекивање да Холандија у недељама које долазе ратификује Споразум о стабилизацији и придруживању.

"Холандски парламент није одбио да ратификује ССП већ је само реч о редовној процедури. Та редовна процедура предвиђа да у данима који долазе холандски министар спољних послова достави извештај главног тужиоца Хашког трибунала Сержа Брамерца поднесен у УН, као и препоруку холандске владе", објаснио је Ђелић.

Ђелић је указао да ће 20. јуна на нивоу министара иностраних послова земаља чланица ЕУ бити одржана расправа о ситуацији у Србији после хапшења хашког оптуженика Ратка Младића, и да ће 30. јуна бити одржана редовна седница европског комитета холандског парламента.

"Очекујем у недељама које долазе да ће холандски парламент ратификовати ССП. Уколико се то не деси то би била негативна порука коју би Холандија послала Србији и њеним грађанима. Као што Србија држи реч очекујемо да и Холандија учини исто", закључио је Ђелић.

Потребна потврда о сарадњи Београда са Трибуналом

Посланик холандске владајуће Либералне странке Хан тен Бруке изјавио је агенцији Бета да "већина у Парламенту" Холандије сматра да је за ратификацију Споразума ЕУ и Србије о стабилизацији и придруживању потребна потврда да је сарадња Београда са Трибуналом у Хагу заиста унапређена.

Посланик је рекао да је Влада Холандије ипак "већ одлучила" да одобри Споразум ЕУ и Србије о стабилизацији и придруживању.

На питање зашто се он, као представник владајућих либерала, на јучерашњој седници парламентарног Одбора за европска питања успротивио стављању ратификације на дневни ред доњег дома, Тен Бруке је одговорио да сарадњу Србије са Хагом треба да "уверљиво" потврди тужилац Брамерц.

"За нас, као парламентарну већину - противно нашој влади која је већ одлучила да потпише Споразум - ратификација Споразума је била и још је условљена уверљивом изјавом главног тужиоца Сержа Брамерца да се сарадња Србије побољшава.

Хапшење Ратка Младића је одлично, али је много закаснило", оценио је холандски посланик.

"Брамерц је јасно рекао да га још ваља уверити да ће бити предузете акције против мрежа које су Младића штитиле и јасно је ставио до знања да очекује деловање на хапшењу Горана Хаџића", додао је Бруке.

Расправа о ратификацији биће, како је назначио Тен Бруке, стављена на дневни ред Парламента када посланици "буду уверени да је Србија не само начинила одличан корак хапшењем Младића, већ и пошла новим путем, као што је Хрватска учинила после хапшења Готовине".

"Нема поклона. Наш став остаје строг, али правичан", закључио је Тен Бруке, посланик странке холандског премијера Марка Рутеа.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво