Читај ми!

Србија се враћа на светску мапу

Србија ће организацијом Конференције НАТО у Београду показати да је способна да као земља организује велике и ризичне скупове, истакао министар одбране Драган Шутановац, напомињући да тај скуп неће ни на који начин утицати да Србија "скрене" са пута неутралности.

Министар одбране Драган Шутановац изјавио је да одржавање Конференције НАТО-a у Београду, од 13. до 15. јуна, показује да је Србија способна да као земља организује високе, велике и ризичне скупове.

"Тај скуп ће бити на високом нивоу, биће заступљени представници војске са свих континената и Србија ће се, напокон, уписати као земља која може да организује велике и условно речено ризичне скупове", рекао је Шутановац на отварању Канцеларије посланика ДС-a Константина Самофалова, преноси Танјуг.

Према његовим речима, сама чињеница да је Београд домаћин тако великог војног скупа, коме ће присуствовати око 60 начелника и заменика начелника Генералштабова, говори да се српска престоница враћа на мапу света са својим капацитетима и да има могућност да организује такву конференцију.

Са друге стране, то указује и на чињеницу да Београд ужива поштовање и респект земаља које ће доћи на скуп.

Шутановац је прецизирао да је реч о конференцији НАТО-а и партнера и да ће од око 60 земаља, из НАТО-а бити 28, односно, да је већи део учесника ван те војне алијансе.

"Драго ми је што ће доћи поједини начелници генералштабова који никада нису боравили у нашој земљи. У неком протеклом времену били смо поносни када се у нашој земљи организовао велики број страних и великих скупова, а ово је вероватно један од највећих војних скупова у историји наше државе", оценио је Шутановац.

Министар је подсетио и да ће у септембру у Београду бити организован и скуп несврстаних, што, како је нагласио, указује да Србија постаје интересантна и за ту врсту активности. 

Скуп неће утицати на неутралност Србије

Коментаришући критике појединих политичких представника да ће организација Конференције НАТО-а "скренути" Србију са пута неутралности, Шутановац је рекао да је прошле године и Финска приредила такав скуп, па се тако нешто није догодило.

"Такво мишљење, као и прижељкивање теме коју би затим у јавности коментарисали они који нису у стању да сами покрену неку позитивну тему не стоји", додао је министар.

"Важно је рећи да се ова конференција одржава у светлу прве заједничке војне вежбе Русије и НАТО-а изнад Пољске, Русије, Турске и Црног мора, у којој први пут учествују руски борбени авиони заједно са НАТО авијацијом, што указује да та сарадња постоји и да је чврста", нагласио је Шутановац.

Када је реч о најављеним протестима појединих странака, Шутановац је навео да сваки догађај у Србији има своје противнике, а поједине партије немају политику, већ покушавају да извргну руглу оно што је добро.

"Чињеница да очекујемо начелнике генералштабова из Русије, Аустралије, Бразила и осталих пријатељских земаља, које величају управо те странке у Србији, и да ће они бити овде, говори да те странке покушавају да добију дневно-политички поен, али то и грађани препознају", закључио је министар одбране.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво