Читај ми!

Без страха за безвизни режим

Мере које предузима Србија дају резултате у решавању проблема лажних азилананта, али је њихов број и даље висок, саопштила је у Луксембургу европска комесарка Сесилија Малмстром. Безвизни режим није доведен у питање.

Европска комисија поднела је у Луксембургу министрима унутрашњих послова и правосуђа ЕУ полугодишњи извештај о спровођењу слободног визног режима за земље Западног Балкана.

Европска комесарка за унутрашње послове Сесилија Малмстром, која је Савету министара представила извештај о функционисању визне либерализације у претходних шест месеци, рекла је да мере које предузима Србија дају резултате у решавању проблема лажних азилананта, али је њихов број и даље висок.

У извештају Европска комисија закључује да већина људи путује, не злоуптребљавајући ту слободу. Сесилија Малмстром каже да бројне мере које су предузеле српске власти имају ефекта, али да је прилив азиланата и даље висок.

"Постоји напредак, али и даље имамо велики прилив азиланата пре свега из Македоније и Србије, иако се само један одсто захтева одобрава", рекла је европска комесарка за унутрашње послове.

"Већина азиланата долази из ромске популације и знамо да је њихови живони услови тешки, као и да се то не може решити преко ноћи, али желимо да видимо још већу посвећност ових земаља да на томе ради", истакла је Малмстром.

У извештају се наводи да су српске власти увеле појачану контролу на границама, проверу новчаних средстава и повратних карата као и информативне кампање.

Европска комисија је министрима поднела предлог поступка за лакше враћање виза земљамама из којих долази велики број азиланата.

"Нисмо разговарали о суспензији либерализације за земље Балкана и нико од министара није то сугерисао, иако су неки изразили забринутост. Вратићемо се ускоро овој теми у другој половини године, за време пољског председавања", рекла је Малмстром.

Поступак суспензије безвизног резима не односи се специјално на земље Балкана, кажу европски званицници, мада не поричу да има везе са приливом азиланата. Упркос проблемима са азилантима са Балкана, безвизни резим у овом тренутку, ипак, није доведен у питање.

За његово усвајање биће потребни месеци, али чак и тада не значи да ће икада бити примењен на Србију.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво