Читај ми!

Завршена расправа о амандманима

Посланици републичког парламента завршили су разматрање амандмана на обе тачке друге ванредне седнице у овој години - Предлогу закона о финансирању политичких активности и изменама Закона о акцизама, о којима би требало да се изјасне у уторак, 14. јуна.

Скупштина Србије завршила је расправу о амандманима на измене Закона о акцизама, а посланици ће у уторак, 14. јуна, гласати о том и o Предлогу закона о финансирању политичких активности.

На Предлог измена закона о акцизама било је поднето девет амандмана.

Скупштина је раније  разматрала и амандмане на Предлог закона о финансирању политичких активности који, према речима предлагача, треба да омогући транспарентан рад и финансирање политичких
странака.

На тај законски предлог посланици опозиције и владајуће коалиције поднели су око 130 амандмана, од којих је влада прихватила 14 амандмана.

Влада Србије је прихватила неколико амандмана Нове Србије којима се прецизирају поједине одредбе.  Прихваћен је и амандман Либерално демократске партије који предвиђа да ће се онај ко се служи насиљем или прети физичком или правном лицу због чињенице да је дало прилог политичком субјекту казнити затвором од три месеца до три године.

Влада је прихватила и амандман посланице Демократске странке Гордане Чомић којим се прецизира да Агенција за борбу против корупције након обављене контроле финансијских извештаја политичког субјекта може упутити Државној ревизорској институцији (ДРИ) захтев за обављање ревизије тих извештаја, у складу са законом којим се уређује надлежност ДРИ.

Такође су прихваћени и њени амандмани којима се прецизира да садржину годишњег финансијског извештаја ближе уређује директор Агенције за борбу против корупције и предвиђа да је забрањено да политичког субјекта финансира задужбина или фондација.

Поново свађа СРС и СНС

Посланици СРС искористили су расправу у Скупштини Србије о амандманима на Предлог закона о финансирању политичких активности да покрену питање финансирања СНС, што је узроковало оштру полемику шефа напредњака Томислава Николића и неколицине посланика радикала.

СРС тврди да напредњаци добијају средства из јавних извора, а на то немају права, јер посланичке мандате нису освојили на изборима, већ, како су навели посланици те странке, "крађом мандата СРС".

Николић је протестовао код председнице Скупштине Србије Славице Ђукић Дејановић и од ње затражио да посланику СРС Немањи Шаровићу, кога је ословио са "мали", каже да је "забрањено да у парламенту говори да је неко нешто украо".

Николић је оценио да је "једини циљ радикала да зауставе СНС на путу да победи ДС", на шта су му посланици СРС одговорили да је "иронично да онај који је штрајковао глађу и жеђу прича о грађанима који нису ручали".

Иако је Ђукић Дејановић апеловала на посланике да воде рачуна о достојанству парламента, Шаровић је Николића оптужио да употребљава изразе који не приличе Скупштини Србије, будући да је СРС само изнела истину.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво