Читај ми!

На Косову 1,8 милиона становника

Попис на Косову је скоро завршен. Извори тврде да је пописано око 1,8 милиона становника, што ће у великој мери променити однос снага на политичкој сцени, јер је, бар до сада, право гласа имало 1,63 милиона становника. На следећим изборима најмање 300.000 бирача мање.

Попис становништва на Косову, на којем неће бити пописани Срби са севера, скоро је завршен. После 99 одсто обрађеног материјала, како тврде извори приштинског листа Зери, пописано је 1,8 милиона становника, односно чак 400.000 мање у односу на процене или скоро једнако броју тренутно уписаних бирача.

Уколико се тврдње извора тог приштинског листа покажу тачним, резултати пописа могли би направити прави лом на косовској политичкој сцени, јер је право гласа на децембарским изборима имало 1,63 милиона становника, или готово једнако стварном броју житеља Косова.

У број од 1,8 милиона нису укључени Срби са севера Косова, који су бојкотовали попис, али се њихов број процењује на око 60.000.

Од укупног броја пописаних, извори Зерија тврде да око 500.000 нема право гласа, па ће на следећим изборима гласачке листиће добити око 1,3 милиона грађана, односно око 300.000 мање у односу на претходне изборе.

Професор приштинског универзитета Мазилум Баралију за такав исход пописа криви странце, који су суштински платили цео процес пописа становништва, наводећи да су основне претпоставке на којима се заснива попис биле "дискриминаторске".

"Пред нама су озбиљни проблеми, јер резултати пописа приказују сасвим другачију слику Косова", рекао је Баралију.

До сада, као најозбиљнија процена броја становника Косова важила је процена тамошњег статистичког завода из 2005. године, према којој на Косову живи 2,2 милиона становника.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара