Стабилно на југу Србије

Грађани у општинама Бујановац, Медвеђа и Прешево су безбедни и стање је стабилно, оценио министар Ивица Дачић. Председник Координационог тела за југ Србије Милан Марковић каже да је урађено много у области правосуђа, образовања и интеграције Албанаца у републичке институције.

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић оценио је да је, и поред свих проблема из прошлости, у општинама Бујановац, Медвеђа и Прешево очувано стабилно стање када су у питању јавни ред и мир и безбедност грађана и њихове имовине.

После седнице Председништва Координационог тела Владе Србије за ове три општине, Дачић је истакао да и даље постоје безбедносни ризици као што су организовани криминал и преношење терористичких дејстава са Косова, али да је прошле године за 26 одсто смањен број међунационалних инцидената.

"У нашем је интересу да се установе заједнички циљеви, да на овој територији влада мир и висок степен безбедности за све грађане и да буде присутан што већи број представника националних заједница у државним органима", нагласио је Дачић.

Председник Координационог тела за југ Србије Милан Марковић, који је такође присусвовао седници, рекао је да се мора радити на томе да се област Прешева, Бујановца и Медвеђе изгради као мултиетничка заједница, по угледу на Војводину.

Марковић је подсетио да је данашњом седницом обележено две године од реконструкције Координацион тела, оценивши да је у том периоду много тога урађено, "пре свега у области правосуђа, образовања и интеграције Албанаца у републичке институције".

Од свих државних органа највише Албанца запошљава управо полиција, истиче министар Дачић и додаје да су у Прешеву од 154 припадника МУП-а 115 Албанци, у Бујановцу је од 198 - 101 Албанац, а расписан је конкурс и за нових 50 припадника.

Марковић је рекао да је много тога урађено и на формирању мултиетничке власти у Бујановцу, да је отворен рудник и одељење нишког факултета у Медвеђи.

"Ове године, очекујемо да се заврше радови на ванболничком породилишту у Прешеву и да се отвори одељење Економског факултета у Бујановцу", рекао је Марковић.

Према његовим речима, много је уложено и у невладин сектор, медије, помоћ социјално најугроженијима, "а сви ти пројекти имали су предзнак мултиетичности".

Циљ политике Координационог тела је, како је на крају истакао Марковић, превазилажење баријера које неоспорно, мање или више, постоје између албанске и српске заједнице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије