Хомен координира односе са јавношћу

Државни секретар у Министарству правде Слободан Хомен ће убудуће обављати и функцију координатора Владе за односе са јавношћу. Према изменама и допунама Закона о Влади Србије чланови извршне власти дужни да у јавности изражавају и заступају ставове Владе.

Влада Србије одредила је свог координатора за односе са јавношћу, а ту функцију ће обављати државни секретар у Министарству правде Слободан Хомен, потврђено је у Влади.

Премијер Мирко Цветковић је, приликом реконструкције свог кабинета, најавио да ће се у будућности са већом озбиљношћу водити рачуна о начину на који се пласирају информације о раду извршне власти.

Усвојена су и законска решења којима се додатно регулише област информисања у Влади Србије.

Према изменама и допунама Закона о Влади Србије, у члану који регулише представљање ставова Владе у јавности, чланови извршне власти дужни су да у јавности изражавају и заступају ставове Владе.

Посебно је наглашено да ту обавезу има и члан владе који је гласао против неке владине одлуке.

Тим чланом се прописује и да чланови владе, државни секретари или директори посебних организација и служби не смеју да буду анонимни извори, односно да не смеју да са медијима комуницирају тако да се не може утврдити ко даје информацију.

Унапређење комуникације са јавношћу

Хомен ће, како кажу у Влади, наставити да обавља и функцију државног секретара у Министарству правде.

Шеф владине Канцеларије за сарадњу са медијима Миливоје Михајловић недавно је, објашњавајући импликације поменутих законских решења, рекао да њима ниједном члану Владе неће бити ограничено комуницирање са представницима медија.

Михајловић је истакао да се у делу јавности ове одредбе закона погрешно тумаче, и да тим законским решењем, не само што није отворен простор за цензуру и извршној власти, већ су створени услови за поштенији однос министара и према јавности и према Влади и према истини.

"Чланови и службеници Владе ће давати информације, али ће се избећи евентуална подметања, спекулације и полуистине и то ће значајно унапредити комуникацију Владе Србије са јавношћу, појачати одговорност њених чланова у јавним наступима, што је у интересу истине и демократије", објаснио је Михајловић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи